Хто знищує український ліс

Контрабанду можна побороти тільки контролем вирубки

Хто не чув про те, що підступні європейці практично крадуть наш ліс. І щоб зупинити цих скотиняк, треба було закрити експорт лісу в Європу. І ми це навіть зробили. І тепер ні за що не зрушимо з патріотичних позицій. Чиста перемога. На папері. І зі слів бравих парламентаріїв, що стоять горою за маленьких українців і їхніх корів.

А що насправді?

Що мала забезпечити заборона на експорт лісу-кругляка? Проблема в тому, що український ліс нещадно вирубують. Озвучена ідея говорила про те, що варто заборонити експорт, і ліс вирубувати перестануть. Що бачимо насправді? Ліс як вирубували, так і вирубують. Як в Карпатах, так і під Києвом.

Ліс як вирубували, так і вирубують. Як в Карпатах, так і під Києвом

Чому це відбувається? Тому що офіційний експорт лісу-кругляка був лише малою часткою тієї деревини, яка йшла і йде з України. Це була світла сторона експорту. А є величезна темна сторона. І з нею нічого не сталося. Тому що парламентським рішенням не можна заборонити контрабанду. Більш того, парламентські рішення часто її стимулюють. Чи можна побороти контрабанду забороною офіційного вивезення? Ні, цим ви її тільки стимулюєте. Чи можна побороти контрабанду, посадивши на кордон в два рази більше силовиків? Ні, в цьому випадку у вас в два рази швидше почнуть рости палаци в районах кордону і в два рази швидше вирубуватимуть ліс. Тому що тепер доведеться оплачувати хабарі в два рази більшій кількості мундирів.

У підсумку, за офіційними цифрами, експорт лісу-кругляка в Україні в 2017 році склав лише 11 тис. тонн замість 1732 тис. тонн в 2016 році. Разюче зниження. На папері. На тому ж папері, тільки європейському, експорт з України в 2017 році склав 477 тис. тонн. І це тільки офіційні цифри.

Контрабанду не можна побороти на кордоні. Тому що в околицях кордону контрабанда годує всіх людей

Контрабанду не можна побороти на кордоні. Тому що в околицях кордону контрабанда годує всіх людей. Абсолютно всіх. Одні її організовують, інші допомагають оприбуткувати і витратити гроші. Це стосується як імпорту, так і експорту. І скільки не криміналізуй контрабанду, це нічого не змінити. Тому що важлива не сила покарання, а його невідворотність. А ось з цим вже проблеми. І якщо контрабанду імпорту потрібно перемагати реалізовуючи фіскалізацію (ті самі касові апарати, але тепер технологічно просунуті. І якщо ви не можете продати контрабанду, а при наявності чеків ви її не зможете продавати, то немає сенсу її вести), то контрабанду на експорт, контрабанду ліси, можна побороти тільки контролем вирубки лісу.

Коли американці вже бачать кожну піщинку в Афганістані, коли навіть Розенблат вже став фахівцем з випуску безпілотників, соромно для держави не знайти в собі сили контролювати вирубку лісу. Сучасні технології дозволяють запускати сигнал SOS навіть, якщо в лісі над яким літає дрон, стало на одне дерево менше. Не кажучи вже про цілі квадратні кілометри.

Сучасні технології дозволяють запускати сигнал SOS навіть, якщо в лісі над яким літає дрон, стало на одне дерево менше

Що ще мала забезпечити заборона на експорт лісу-кругляка? Допомогти вітчизняному виробнику. Це улюблена тема. І ніхто ж не скаже, що йому не треба допомагати. Це в тренді. Ось Трамп влаштовує торговельні війни, створюючи ризики глобальної економічної кризи, граючись в протекціонізм. І наші товариші люблять погратися. А що насправді? А насправді в 2017 році темпи зростання деревообробної промисловості склали 3,9%, в той час як темпи зростання переробної продукції в цілому - 4,8%. Тобто деревообробка, для якої створили начебто тепличні умови, розвивалася гірше, ніж економіка в цілому. Ось вам і допомога вітчизняному виробнику. Все в кращих українських традиціях.

У чому ж проблема популізму. Основна проблема. Популізм пропонує просте рішення складних проблем. Рішення, яке не працює. У підсумку, ви отримуєте шкоду від такого рішення, а проблема залишається. Ось так і з лісом. Ліс продовжують вирубувати. Але це вже нікого не хвилює. Адже у нас без-ліс. Ми зупинили підступних європейців. А сказати, що це не допомагає важко, тому що тут же зіткнешся з виттям популістів, які розкажуть, що той, хто говорить, працює на європейських буржуїв, Сороса або рептилоїдів. І хоче забрати український ліс. Хоча все в точності до навпаки. Саме популісти таким чином знищують ліс. Тому що пропонують не вирішення проблеми, а красиву ширму, за якою цю проблему ховають.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі