Вибори Ердогана. Як народилася диктатура

Чи є демократія в Туреччині?

Уряд Ердогана в Туреччині я визначаю як "режим диктатури" і це не для того, щоб образити когось. А від того, що визначення диктатури в політології і форма уряду Ердогана - один до одного. За режиму диктатури диктатор не піде з виборами - це однозначно. Бо краще за всіх знає, що може отримати за порушені ним закони.

Я впевнений, що режим нинішнього президента і кандидата на виборах від Партії справедливості і розвитку Реджепа Ердогана (24 червня в Туреччині пройшли дострокові парламентські і президентські вибори. Це перші вибори після конституційного референдуму, за підсумками якого парламентська форма правління була замінена на президентську. За чинного президента Реджепа Ердогана проголосували понад 52% виборців, повідомили попередньо у Вищій виборчій комісії країни. - Gazeta.ua) є диктаторським. Але разом з цим дуже поважаю демократичну боротьбу опозиції як свого роду опір диктатурі, а не прагнення до виборів.

ЗМІ, судові органи, капітал під контролем уряду. У цих умовах дуже складно визначити, що думає турецька електорат

Звичайно ж виборці можуть змінити курс у Туреччині. Але, на жаль, зараз вибори не проводяться прозоро і справедливо. ЗМІ, судові органи, капітал під контролем уряду. У цих умовах дуже складно визначити, що думає турецька електорат. Раніше був зареєстрований звіт ОБСЄ про відсутність вільних і справедливих виборів у Туреччині.

У передвиборній гонці, в якій брали участь опозиційні партії, Ердоган спробував показати всьому світу, що "в Туреччині є демократія". Та перемога Ердогана була наперед визначена, так як не всі кандидати на рівних умовах. Коли суперник Ердогана, голова ПНД Селахаттін Демірташ, проводить мітинги сам з собою в тюремній камері, Ердоган організовує прямі трансляції по всіх телеканалах.

Коли суперник Селахаттін Демірташ проводить мітинги сам з собою в тюремній камері, Ердоган організовує прямі трансляції по всіх телеканалах

Яка виборча атмосфера була в Росії, така ж і в Туреччині. Демократія в Росії і Туреччині - це назва систем, які не особливо відрізняються від царизму і султанату.

У Туреччині останній раз демократичні вибори були 7 червня 2015 року. Тоді Ердоган зазнав поразки

У Туреччині останній раз демократичні вибори були проведені 7 червня 2015 року. Тоді Ердоган зазнав поразки. Правляча партія втратила більшість у парламенті і не змогла сформувати урядову коаліцію, були призначені дострокові вибори на 1 листопада 2015 року. На дострокових виборах я як представник преси мав законне право знаходитися на виборчій дільниці до закінчення виборів у посольстві Туреччини в Києві, але мені не дозволили залишитися і змусили покинути посольство. Для мене ця дата є знаменною, бо, на мою думку, саме тоді і була похована турецька демократія.

Ердоган назвав вибори "війною" і сказав: "війна - шахрайство", він і його оточення безсоромно кажуть, що брехня і шахрайство допустимі в політиці. І тепер перемогли.

Результати виборів були готові заздалегідь?

Близький до ПСР телеканал TVNET помилково показав в ефірі таблицю підсумків позачергових виборів 2018 року. Таблицю з результатами виборів, які пройшли лише 24 червня, підготувало державне інформаційне агентство Anadolu Ajansı. Її продемонстрували на TVNET 19 червня. На підсумковій таблиці голосування із зазначенням 100% розкриття ящиків і результатів по регіонах, видно, що Ердоган набрав 53%, Індже 26%, Акшенер 12%, Демірташ 7%, Карамоллаоглу і Перінчек по 1%.

ЗМІ в "надійних руках"

За кожним політичним кроком, зробленим в останні роки, можна побачити яскраве бажання Ердогана залишатися єдиним правлячим органом влади в уряді. Щоб уникнути непередбачене, вони просто відключили контроль преси безпосередньо перед виборами.

Якщо народ мовчить, то він буде керований, бо сам цього заслуговує

Як їм це вдалося? Дуже просто, купивши Доган Медіа групу, в який знаходиться CNN Türk, за $ 1 млрд. 95% турецької преси тепер знаходиться під контролем.

Вища виборча комісія оголосила про кількість виборців на виборах 2018 року в розмірі 56 млн 342 тис., але чомусь надрукували 550 млн бюлетенів. З такою кількістю можна робити будь-які маніпуляції. Якщо народ, не дивлячись на все це мовчить, то він буде керований, бо цього заслуговує.

Що буде після виборів?

ЗМІ підконтрольні Ердогану. Конституційний суд і Вища виборча комісія складаються з призначених ним його прихильників. Дуже багато порушень, що виникли на попередніх виборах, не було розслідувано, всі вони були зам'яті. Оскільки судова система і сили безпеки працюють як персонал Ердогана.

У цій обстановці навіть, якщо протизаконні дії встановлять, не залишилося установи/органу влади, який би в цьому розібрався.

На жаль, опозиційні партії не проявили або не змогли проявити належної реакції щодо авторитарних дій Ердогана і всього того, що він провернув на попередніх виборах. Якщо і далі не будуть змінені умови, пов'язані з процесом голосування і підрахунком голосів, у Ердогана немає шансів на програш! Буде показаний такий результат, який йому захочеться.

Юнус Ердогду, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі