Амністія "євроблях": влада стимулює схеми

Обман має коштувати дорого

Україна дуже добра і комфортна країна. Для корупціонерів, злодіїв і схемщиків. І дуже сувора для тих, хто живе за законом

Парламент України готується здійснити фактичну амністію євробляхерам. У пропонованому варіанті рішення євробляхери зможуть легалізувати свої автомобілі за ставками, істотно нижче існуючих і актуальних на момент ввезення авто. Ну а якщо хтось і після цього не легалізує свій автомобіль, вирішивши і далі користуватися опцією "порушуй інкогніто", то на нього чекатимуть вже драконівські штрафи.

Драконівські штрафи - це добре. І не тому, що маленькі українці повинні будуть заплатити гроші, які потім, звичайно ж, підуть злісному Соросу і МВФ. Ні. Просто штрафи хороший стимул виконувати закон. Фінансовий стимул - це єдиний стимул, який стабільно працює з людиною. Погано інше.

Держава в черговий раз стимулює не законослухняну поведінку громадян, а схеми

Держава в черговий раз показує, що верховенство права в країні не працює. Держава в черговий раз стимулює не законослухняну поведінку громадян, а схеми.

Що означає це рішення? Що є законослухняні платники податків, які купували автомобілі і платили всі належні податки і збори. А є люди, які завезли автомобілі за схемами. І в підсумку купили машину набагато дешевше. Не заплативши належні податки. Такий собі варіант "хитрозробленого громадянина". У таких людей завжди буде мільйон і одне пояснення, чому вони змушені були купити машину таким чином. Тут тобі й податки високі, і чиновники крадуть, і зарплати низькі. Але це все лише спроба виправдати власний злочин. А як результат - людина, котра заплатила всі податки, відчуває себе ідіотом. Тому що зробила все по закону, поводилася як добропорядний громадянин. І це коштувало їй дуже дорого.

Все повинно бути навпаки. Якщо ви обманюєте, то повинні розплачуватися за це. Обман має коштувати дорого. А чесне життя повинне бути простим. Таку форму взаємодії в суспільстві повинна стимулювати держава.

Обман має коштувати дорого. А чесне життя повинне бути простим. Таку форму взаємодії в суспільстві повинна стимулювати держава

Україна ж стимулює зовсім інший підхід. Який говорить про те, що ти повинен придумати схему. Втягнути в неї якомога більше людей. І потім вимагати до себе уваги і особливого підходу. Адже мова йде не про поодинокі випадки, коли нещасні люди завозили машини за останні гроші. Ні, це був великий бізнес. Великі схеми. Коли великі сірі імпортери масово завозили автомобілі. Продавали їх дешевше ринку, ще й вбиваючи чесну конкуренцію. А потім, коли виявилося, що вони створили проблему, проплатили рух "вільних автомобілістів". Централізовано все це зробити набагато простіше. І ось вже обурені народні маси організованими групами вимагають пробачити і зрозуміти. І легалізувати схеми.

І не треба говорити про компроміс. У нас є ситуація, коли група людей обдурила державу. Обдурила платників податків. Фактично вкрала у нас всіх з вами велику суму грошей. І коли хтось краде мільйон і його ловлять, то далі можна уявити собі кілька варіантів. Його саджають в тюрму і забирають мільйон або він добровільно віддає більше мільйона і відбувається переляком. І десь між цими варіантами і є зона для компромісу. Але ніяк не можна назвати компромісом ситуацію, коли злодій віддає 10% від вкраденого, а на решту щасливо живе.

Група людей обдурила державу, платників податків. Фактично вкрала у нас всіх з вами велику суму грошей

Що означає такий "компроміс по-українськи"? Що люди, які організували схеми, отримали підтвердження, що "прокотило". А значить зроблять це ще раз. І ще раз. Адже працює. Адже можна заробити багато грошей. Адже була вже історія з банком "Михайлівським", коли під тиском організованого натовпу всі платники податків України скинулися жадібним людям, які погналися за високими ставками. Тепер знову добропорядні платники податків будуть оплачувати жадібність. Уже інших людей. І цей ряд буде нескінченним, якщо держава продовжить стимулювати схеми.

Запорука успішної держави - це верховенство права. Поки ж в Україні верховодять схеми. Які дестимулюють людей чинити правильно. І держава, від слабкості своєї, або жадібності своїх чиновників, підтримує хибний шлях. У держави є всі ресурси для того, щоб відстоювати верховенство права. У держави немає бажання. І тому інститути не працюють. І тому перед виборами набагато легше "зрозуміти і пробачити".

У держави є всі ресурси для того, щоб відстоювати верховенство права. У держави немає бажання

Адже популізм на марші, а на євробляхах теж їздять виборці. І нехай інших виборців в рази більше, але вони поки що завжди прощали державу, коли вона сама дарувала їх гроші іншим. І чому зараз має бути по-іншому? Поки суспільство не буде стимулювати чиновників і політиків поводитися правильно, самі чиновники будуть використовувати державу тільки для того, щоб стимулювати схеми.

І так, якщо евробляхери вимагають "зрозуміти і пробачити", то вони точно так само будуть розуміти і прощати корупцію на держпідприємствах і при закупівлі ліків. Тому що вони спільники. Вони теж крадуть із загального котла.

І той, хто краде менше, не стає від цього менше злочинцем. Він просто не зміг забратися ще вище, щоб вкрасти ще більше. Але без сумніву зробить це, якщо йому випаде такий шанс.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі