Ольга Шиленко
Журналіст Agence France-Presse
31.05.2018

Відчути Париж: лайфхаки для бюджетної подорожі

6 речей, які варто зробити в столиці Франції

Вірю, що глибина емоцій, які людина отримує під час подорожі, не залежить від того, у скільки ця подорож обійшлася. Можна мати в кишені десять євро і повернутися додому більш наповненим, ніж той, хто залишив у тому самому місті мільйон. Головне – не боятися пробувати, ризикувати, використовувати всі доступні варіанти і бути відкритим новому.

Для будь-якої подорожі завжди є бюджетні альтернативи, - пише Ольга Шиленко для NV.ua.

Якщо не готові витрачати багато на переліт, можна поїхати автобусом або знайти попутника через BlaBlaCar

Якщо не готові витрачати багато на переліт, можна поїхати автобусом або знайти попутника через BlaBlaCar. Звісно, летіти зручніше. Але, якщо немає можливості купити квитки заздалегідь і заощадити, то наземний транспорт – найкращий вихід. Уперше їхала до Парижа автобусом з пересадкою у Варшаві. Тепер ми з чоловіком мали летіти бюджетними авіалініями через Амстердам. Але сталося диво, і нас пересадили на прямий рейс AirFrance.

Якщо потрібно недорого переночувати, виручать хостели, оренда квартир через Аirbnb і Сouchsurfing. У різні періоди життя користувалася всіма трьома варіантами.

Шість років тому ночувала в хостелі Montclair на Монмартрі за 20 євро ніч. Зараз ціни стартують від 41 євро за місце. Цього разу з чоловіком орендували квартиру в тому ж районі безпосередньо у господаря. За шість ночей заплатили 400 євро. Це загалом непогано для апартаментів в історичному центрі. Не намагайтеся знайти у столиці Франції велику квартиру біля метро за бюджетні гроші. У Парижі практично все маленьке і тісне.

Орендували квартиру на Монмартрі. За шість ночей заплатили 400 євро

Couchsurfing – варіант для тих, хто любить нові знайомства і не проти ночувати у незнайомих людей. Сама користувалася ним тричі у студентські роки.

Якщо хочете економно пересуватися містом, то в Парижі найзручніше використовувати громадський транспорт, купуючи проїзні на кілька днів. У перший день метро лякає своїми розмірами. Але вже на другий з'ясовується, що навігація тут настільки зручна, що навіть людина без знання мови легко зорієнтується і знайде потрібну їй гілку.

Автобуси ходять регулярно, напівпорожні, чисті. Всі водії в костюмах і при краватках. До речі, нічні автобуси тут теж є. Якщо плануєте багато їздити, найзручніше буде оформити проїзний на всі види міського транспорту Pass Navigo Découverte за 28 євро. І більше не потрібно думати про талончики.

Якщо плануєте багато їздити, найзручніше буде оформити проїзний на всі види міського транспорту Pass Navigo Découverte за 28 євро

Якщо не хочете витрачатися на обіди в паризьких кафе, в супермаркетах Monoprix, Franprix, Carrefour можна знайти дуже недорогу готову їжу – від салатів і гарнірів до м'ясних страв. Усе відмінної якості і готове до вживання "тут і зараз". А ще постарайтеся заздалегідь розвідати побільше інформації про "секретні точки" парижан. Моя подруга, яка живе у французькій столиці вже кілька років, склала для нас список місць, де можна поїсти дуже смачно і досить недорого.

Не буду говорити про банальні речі, що обов'язково варто зробити в Парижі. Ейфелева вежа, Лувр, численні приголомшливі музеї знає кожен. Особисто для мене було особливо важливо:

1. Зустріти новий день на сходинках Сакре-Кер. Вранці там майже немає туристів. До того ж паризькі дахи прекрасні у променях світанкового сонця. А потім прогулятися звивистими вуличками Монмартру, випадково вийти до одного з двох збережених млинів – Moulin de la Galette. А потім до Le Bateau-Lavoir – будинку, який свого часу дав притулок багатьом іменитим художникам, що приїхали в Париж без шеляга в кишені.

2. Влаштувати пікнік на набережній Сени. З вином, хрустким багетом, фруктами і морепродуктами, які найкраще купувати не в супермаркеті, а в рибній крамниці, де все найсвіжіше і набагато дешевше.

Можна замовити келих вина, влаштуватися за столиком на літній терасі та полинути думками в початок XX століття

3. Побувати в культовому книжковому магазині Shakespeare and Compan. Зазирнути до букіністів, які продають старі книги й журнали, постери й листівки. Купити собі томик раритетних віршів. А вдома розкрити його і побачити на першій сторінці напис, який хтось невідомий залишив для загадкової парижанки влітку 1966 року.

4. Прогулятися бульваром Сен-Жермен до двох знаменитих кафе Les Deux Magots і Café de Flore. Колись тут були завсідниками Жан-Поль Сартр, Сімона де Бовуар, Хемінгуей, Камю, Пікассо та багато інших відомих особистостей, чиє життя так чи інакше пов'язане з Парижем. Можна замовити келих вина, влаштуватися за столиком на літній терасі та полинути думками в початок XX століття. А потім відпочити у сквері біля собору святого Володимира Київського, розташованому за п'ять хвилин ходьби. Маленький острівець батьківщини у французькій столиці.

5. Якщо ви любите dark tourism і маєте час, то відвідати кладовище Père Lachaise. Не забудьте взяти мапу, щоб не заблукати. Заздалегідь подумайте, кого хочете відвідати. Особисто я вже двічі відвідувала Оскара Уайльда і Амедео Модільяні. До речі, пам'ятник Уайльду обнесений скляною загорожею, тому що дівчата щодня покривали його поцілунками, залишаючи на камені сліди помади. Рекордна відвідуваність форуму на Père Lachaise у Джима Моррісона.

Пам'ятник Уайльду обнесений скляною загорожею, тому що дівчата щодня покривали його поцілунками

6. Побродити по блошиному ринку і зайти до кількох антикварних крамничок. Антикваріат – одна з родзинок французької культури.

На останок, вирушаючи в Париж, важливо пам'ятати одне правило: не слухайте нікого, крім себе. Відкиньте всі стереотипи і банальності про це велике місто. Дивіться крізь час. Дивіться так, ніби ваші очі ніколи раніше не були так широко розкриті. Захоплюйтеся і запам'ятовуйте, тому що Париж залишиться з вами назавжди.

Передруковується з дозволу автора

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі