Сергій Іванов
Журналіст
16.05.2018

Зуби Савченко може лікувати і в СІЗО

Винна або Надія – в тому, що зробила, або влада – у фальсифікації

Надію Савченко звинувачують за дуже важкими статтями – тероризм, замах на вище керівництво, повалення конституційного ладу. Люди, які їй це інкримінують, взяли на себе відповідальність. Не можна без підстав і наслідків підозрювати людину у військовому заколоті та поваленні конституційного ладу. Це дуже тяжкі звинувачення.

Якщо викинуть якусь статтю, значить її незаконно інкримінували. Це означатиме, що доведеться саджати голову СБУ Василя Грицака, прокурорів, які вели справу. Вони є заручниками позицій, на яких стоять. Винна або Надія – в тому, що зробила, або влада – у фальсифікації. Не бачу можливості змінити запобіжний захід.

Якщо викинуть якусь статтю, значить її незаконно інкримінували. Це означатиме, що доведеться саджати голову СБУ Василя Грицака, прокурорів, які вели справу

Якщо змінять кваліфікацію, виникає запитання: "Що ви нам намалювали? Навіщо це кіно?".

Будь-який наступний крок буде погіршувати положення влади. Якщо стануть на шлях пом'якшення, то Надя сяде на них зверху і буде абсолютно правою.

Немає значення, що у неї зі здоров'ям. За ґратами знаходяться люди у 60 і навіть у 80 років. Якщо погіршується стан здоров'я, держава мусить надати всю необхідну допомогу. Спостерігаю за справою і чекаю на вирок. Не знаю, наскільки достовірні відео і потужні бази свідків. Потрібні якісні експертизи.

Ця справа маргіналізувала Савченко. Якщо все, що нам показали – правда, її перебування в СІЗО закономірне і правильне. Зараз вона відсутня в інформаційному просторі. Українці швидко забувають своїх політичних кумирів. Це працює на руку опонентам.

Враховуючи її обвинувачення, для органів слідства і влади набагато краще, коли вона сидить за ґратами, ніж гуляє на волі і ходить по ефірах. Тому я розумію як правоохоронні органи, так і захист Савченко.

Коли Савченко казала, що не погодиться на обмін з бойовиками, думала про піар

Коли вона казала, що не погодиться на обмін з бойовиками, думала про піар. По-перше, це не від неї залежить. Це не амністія, коли потрібно визнати себе винною і писати заяви.

Для влади це було б намаганням позбутися проблеми у будь-яку ціну.

Потрібно розуміти, в цьому процесі окрім юридичної і політичної складових, є піар. Кожна сторона використовує все для власної реклами: Савченко найменшою можливістю показує своє опонування владі, а влада — будь-який компромат проти Надії.

Сергій Іванов, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі