Антон Дядюра
Генеральний директор лізингової компанії "ЕСКА Капітал"
08.05.2018

Як зберегти гроші в умовах банківської кризи

Депозит, нерухомість чи корпоративні облігації?

Принцип "гроші повинні працювати" відомий всім. Багато хто вважає, що для його реалізації досить покласти їх на депозит. Певний час терміновий ощадний вклад дійсно був найпростішим і надійним способом збереження грошей.

Але ситуація кардинально змінилася.

По-перше, що стосується надійності. Навіть під час кризи 2008 року в Україні не закривалася така кількість комерційних банків, як сьогодні. На початку 2014-го в країні працювали 180 банків. Станом на 1 березня 2018-го, їх залишилося 82.

По-друге, що стосується прибутковості. У пошуках "тихої гавані" можна звернутися до держбанків або банків з іноземним капіталом. Сьогодні таким установам належить близько 60% ринку. Однак ставки по депозитах відчутно менші інфляції, яка в минулому році склала 13,7%. При цьому банки регулярно переглядають відсотки в меншу сторону.

Ставки по депозитах відчутно менші інфляції, яка в минулому році склала 13,7%. При цьому банки регулярно переглядають відсотки в меншу сторону

Ринок нерухомості для багатьох недоступний через досить високий поріг входження. З 2008 року попит на квадратні метри неухильно знижується. Ціни на золото більш стабільні, але і відчутного зростання теж не передбачається.

Більш ніж своєчасним трендом на українському ринку можна вважати появу корпоративних облігацій. Інвесторам банки не можуть запропонувати вигідну процентну ставку. Бізнесу, особливо компаніям середнього розміру, практично не дають кредитів. Чому б інвесторам і бізнесу не зустрітися без посередників? Адже, корпоративні облігації вигідні обом сторонам. Підприємці отримують доступ до фінансових ресурсів, необхідних для свого розвитку. Інвестори - ставки, які досягають сьогодні 18-20%.

Підприємці отримують доступ до фінансових ресурсів, необхідних для свого розвитку. Інвестори - ставки, які досягають сьогодні 18-20%

Корпоративні облігації - досить надійний інструмент інвестування. До їх випуску вдаються стабільно працюючі компанії, ефективність бізнес-моделі яких доведена багаторічною практикою. Ймовірність потрапляння на ринок шахраїв практично нульова. Регулятор - Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку сьогодні ретельно перевіряє всіх емітентів.

Таким чином склалися умови для того, щоб в Україні втілилися успішні приклади багатьох країн. Де економіка отримала імпульс до сталого розвитку завдяки активній участі внутрішніх інвесторів. На цей ресурс спираються Польща, Чехія, країни Латинської Америки. Вкладаючи гроші в вітчизняні підприємства, громадяни допомагають економіці долати кризу і самі отримують дохід.

В Україні ринок корпоративних бондів перебуває на стадії розвитку. Випусків небагато. Розміщення роблять банки, лізингові компанії та навіть такі державні компанії, як "Укрпошта". Найбільш привабливі для фізичних осіб - корпоративні облігації з прибутковістю 18-20%, терміном погашення 2-3 роки. І виплатою доходу (купона) - 1 раз в квартал або на півроку. Стандартна ціна облігації - 1000 гривень. Купують і на 10 тисяч, і на 50. Відчутну вигоду можна відчути, наприклад, купивши цінних паперів від 200 тисяч гривень.

Стандартна ціна облігації - 1000 гривень. Відчутну вигоду можна відчути, наприклад, купивши цінних паперів від 200 тисяч гривень

Зрозуміло, інвестору знадобиться відкрити рахунок в цінних паперах для зберігання своїх облігацій. Крім того, в Україні фізособа не має права купувати їх без посередництва спеціалізованого торговця. Тому необхідно буде укласти договір на брокерське обслуговування.

На що варто звернути увагу, якщо зібралися купувати корпоративні облігації. По-перше, час успішної роботи компанії на ринку. Десяти і більше років досить, щоб перевірити її міцність двома великими фінансовими кризами. Також необхідно детально ознайомитися з управлінською командою. Дізнатися, як давно ці люди працюють в компанії, в якій сфері набирали свій досвід, де здобували освіту, тощо. Потрібно поцікавитися перспективами ринку, на якому працює компанія.

Варто звернути увагу на час успішної роботи компанії на ринку. Десяти і більше років досить, щоб перевірити її міцність двома великими фінансовими кризами

Звичайно, це вимагає певного рівня фінансової грамотності. Він у населення України невисокий. Багатьом доведеться підтягнути свої знання. Але, якщо людина зуміла заробити певну суму грошей, значить у неї повинно вистачити мотивації, щоб правильно їх вкласти.

Антон Дядюра, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі