Чому ми бідні

В успішних країнах працює закон, а українці живуть за духом гри

Люди такі люди. "Реал" виграв у "Ювентуса", забивши пенальті на останніх хвилинах. Пенальті, про який всі фани "Ювентуса" скажуть, що його не було. Просто важко уявити, що треба зробити в штрафній, відрубати голову противнику або дістати автомат, щоб фани сказали, що пенальті на останніх хвилинах, який забирає у вас вирвану на жилах перемогу, в яку ніхто не вірив перед початок гри, був чистий.

З пенальті ніби все зрозуміло. Але безліч людей кричать, що суддя не мав права видаляти голкіпера "Ювентуса" Джанлуїджі Буффона. Чому? Тому що Буффон легенда. Це був його останній матч, тому не можна.

Невже правила на 15-й хвилині матчу одні, а на останній - інші?

Вибачте, це що таке? Є правила? Є закон. Якщо Буффон порушив, він повинен відповідати. І не важливо, що він легенда. Його що, за це пробачати треба? І не важливо, що це остання хвилина. Невже правила на 15-й хвилині матчу одні, а на останній - інші? Ні.

Усім хотілося б, щоб Буффон мав шанс відбити пенальті? Добре, а комусь хочеться мільйон доларів і він лежить в банку. Що, треба брати пістолет і йти за ним? І не важливо, що це останній матч Буффона в Лізі чемпіонів. Тому що це абсолютно не змінює самі правила. І покарання, яке слідує за злочин. Усі повинні бути рівними перед законом і перед правилами. Інакше закон не працює. Або завжди і всюди, або ніде.

Буффон легенда. Зінедін Зідан теж легенда. Але обидва вони закінчили безславними вилученнями. І обидва були покарані за свої вчинки. Не більше і не менше. Буффон сказав судді щось таке, що пробачати не можна. І суддя його вилучив. Згідно з правилами. Згідно закону. І претензії, що ви не побачили пенальті "Роналдо проти Буффона" треба пред'являти не судді, а саме Буффону. Він дорослий хлопчик і сам може відповідати за свої вчинки. Він отримує мільйони доларів за свою гру і за те, щоб тримати себе в руках. Якщо він не може стримати свої емоції, то це тільки його проблема. Немає гіршої картини, ніж коли натовпи українських футболістів бігають за українським арбітром і принижують його. А український суддя все терпить.

Англійці знають, що закон перш за все. Тому всі довіряють лондонському суду

Суддя був англієць. І англійці знають, що закон перш за все. Тому всі єврооблігації і випускають за британським правом. Тому всі й довіряють лондонському суду. Тому що там судять за законом, а не по справедливості, прощаючи хороших славних хлопців.

Британські еліти не хочуть Брекзит, але і скасувати його не можуть, тому що для цього немає законних підстав. І так, вони постраждають від Брекзиту. Але набагато більше, в довгостроковій перспективі, вони постраждали б, якби самі зруйнували основи своєї правової системи. А руйнує правову систему якраз вибіркове правосуддя. Українську воно вже зруйнувало. У нас немає судової системи. І тому українські олігархи судяться один з одним в Лондоні. І тому українська держава не сподівається отримати компенсацію від Ігоря Коломойського і Ко в українському суді і йде в Лондон. Тому ми, очевидно, змушені будемо заплатити Росії $3 млрд за єврооблігаціями Януковича.

Скільки б Скрипалів Росія не отруїла в Лондоні, але Суд Лондона буде керуватися тільки законом. Навіть якщо є славний хлопець Україна і поганий хлопець - Кремль.

Українці скаржаться, чому ми бідніші за європейців. А ось тому. Ми не хочемо жити за правилами. Стандартна фраза, що "я проти корупції, але хочу, щоб кум порішав, якщо що" якраз про це. Ми не дотримуємося законів. І готові пробачити іншим їх не дотримання.

Ми вважаємо, що несправедливо вилучати футболіста, якому симпатизуємо, і не згодні з тим, щоб нарешті включили камери, які почали б надсилати нам штрафи

Дуже невелика різниця між українцем, який кричить, що суддя не мав права видаляти Буффона в кінці гри, тому що він легенда і взагалі так не цікаво, і тим українцем, який готовий пробачити виграші в лотерею і подарунки від невідомих осіб на мільйони доларів. Ми вважаємо, що несправедливо вилучати футболіста, якому симпатизуємо (або симпатизує весь світ) і не згодні з тим, щоб нарешті включили камери, які почали б надсилати нам штрафи.

Наша правова система така, бо вважаємо, що це нормально. Ми не визнаємо закон, як вищу інстанцію. Ми згодні міняти правила під час гри. І ми тому такі бідні. Тільки це відрізняє цивілізовані й багаті країни світу від всіх інших. Один єдиний критерій. В успішних країнах працює закон. А в країнах-невдахах люблять славних хлопців, не готові вилучати Буффона і всі згодні "повирішувати питання". Не за законом, а за духом гри.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі