Риги повертаються. Найстрашніше - це нікого не шокує

Млини історії повільно розмелюють, але невблаганно

За лічені дні до четвертої річниці розстрілів учасників Революції Гідності суд відмовився заарештовувати одного з лідерів Партії регіонів, а нині мера Одеси, Генадія Труханова.

На поруки його взяв депутат Блоку Петра Порошенка Дмитро Голубов. А незадоволеного цим активіста при бездіяльності поліції просто в будівлі суду побили тітушки, які прийшли на процес разом із Трухановим.

І знаєте що найстрашніше? Те, що нікого це вже не шокує.

Нас так поступово готували до цього, щоразу трохи підвищуючи ставки, що ми й не помітили, як майже звиклися з ідеєю, що риги повертаються

Запис активіста про те, як його "били по голові, тулубу, спині, ногам. Били всім чим могли, особливо себе не стримуючи" буденно набирає кілька сотень репостів і швидко забувається. Ніхто не закликає виходити на акції протесту, Фейсбук не заповнено нищівною критикою захисників ригів із лав влади, аналітики не очікують виключення депутата-зрадника з партії. Нас так поступово готували до цього, щоразу трохи підвищуючи ставки, що ми й не помітили, як майже звиклися з ідеєю, що риги повертаються. І все, що ми можемо робити, так це трохи погніватися в соціальних мережах. Та й то недовго, а то ще назвуть зрадофілом.

А риги повертаються. Хтось фізично. Як одіозний міністр екології часів Януковича Злочевський, який на днях спокійно в'їхав в Україну.

Хтось юридично. Як карикатурний риг-ректор Мельник, якого суд нещодавно визнав ні в чому невинним.

А хтось нікуди і не тікав, як Кернес чи Добкін.

Демонстративно безкарними залишається навіть обслуга ригів - як от вбивця майданівців Крисін, якого спокійнісінько відпускають на волю в залі суду

Демонстративно безкарними залишається навіть обслуга ригів - як от вбивця майданівців Крисін, якого спокійнісінько відпускають на волю в залі суду. І це пробивання дна стало вже настільки регулярним, що на нього все більше намагаються не звертати уваги, берегти психіку.

Та що там говорити, якщо навіть по одному з найбільших корупційних скандалів часів Януковича - "вишкам Бойко" - як нещодавно заявив генпрокурор Луценко, немає доказів, що нинішній голова Опозиційного блоку Бойко причетний до цієї оборудки. А депутат Народного фронту Тетяна Чорновол поквапилася відбілити репутацію лідера ригів, заявивши, що "назва "вишки Бойка" насправді є некоректною назвою цієї операції. Правильна назва - "вишки Януковича". І ніхто не закликав до відставки. Лише між собою обговорили: "чув, що чергового рига відмазали? - Та чув вже".

Жодного вироку лідерам Партії регіонів за чотири роки можна було б списати на слабкість правоохоронної системи. От тільки Саакашвілі за неправильно вказані в анкеті дані викинути з країни сил вистачило

Жодного вироку лідерам Партії регіонів за чотири роки, звичайно, можна було б списати на слабкість правоохоронної системи. От тільки у випадку Саакашвілі за неправильно вказані в анкеті дані викинути його з країни сил вистачило. А от до того ж Труханова, по якому є вагомі свідчення наявності російського громадянства, ні в кого навіть претензій немає. Потенційно контрольований ФСБ мер найбільшого україського міста на півдні спокійно толерується владою - не якийсь антикорупціонер клятий, все ж таки.

Потенційно контрольований ФСБ мер найбільшого україського міста на півдні спокійно толерується владою

Тим часом, соціологічні опитування демонструють, що якщо б вибори відбулися зараз, то ригівські "Опозиційний блок" та "За життя" сукупно впевнено б взяли найбільше голосів виборців. І чому нас це має дивувати? Вироків по їх лідерам немає і не передбачається. Грошей навіть після відсторонення від влади їм, дивним чином, цілком вистачає на політичну агітацію. Організаційні структури в регіонах як були, так і залишилися. Вони спокійно чекають і підсилюються, очікуючи, що вже за півтора роки стануть найбільшою фракцією в парламенті та повернуться до влади. Відмазують же їх від кримінальних справ та не приховуючись беруть на поруку - чому б і в коаліцію не запросити? Залишки ригів більше не надоторкані вигнанці, а частина політикуму.

Ригівські "Опозиційний блок" та "За життя" спокійно чекають і підсилюються, очікуючи, що вже за півтора роки стануть найбільшою фракцією в парламенті

Але от знаєте, я уважно читаю всі новини про реанімацію ригів від політичної смерті. І кожного разу фізично відчуваю гнів, який складно стримати. А потім уважно запам'ятовую, хто відмазує людей, через яких тисячі українців загинули на вулицях Києва і на фронті.

І чогось впевнений, що далеко не один я такий - нас дуже і дуже багато.

І настане час, коли відповідати за свої дії будуть не тільки риги. Але й ті, хто осмілився їх повертати до політичного життя заради своїх дрібних тактичних інтересів.

Млини історії повільно розмелюють, але невблаганно.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі