Мільярд за відмову від євроінтеграції України. І Криму

Гроші сильніші за страх

Мільярд доларів за відмову від європейської інтеграції України.

Не можна сказати, що колишній депутат Державної Думи Росії Ілля Пономарьов озвучив те, про що ніколи не говорили. Тут важливо, що покази опального російського політика прозвучали на суді і стали надбанням права, а не тільки порожніх розмов і журналістських коментарів.

Ще напередодні Майдану в російських і українських політичних кулуарах стверджували, що президент Росії Володимир Путін веде щодо Віктора Януковича подвійну гру - з одного боку, залякує, а з іншого - спокушає грошима, - пише Віталій Портников для "Крим. Реалії".

І, як це зазвичай бувало у випадку з Януковичем - та й з багатьма іншими українськими політиками теж, - гроші виявилися сильнішими за страх. Але, схоже, Янукович продав Путіну аж ніяк не тільки європейську інтеграцію своєї країни і її суверенітет. Пройде кілька місяців - і він продасть Путіну Крим.

Янукович продав Путіну не тільки європейську інтеграцію країни і її суверенітет. Пройде кілька місяців - і він продасть Крим

На суді над Януковичем ще належить з'ясувати, якими мотивами керувався тодішній президент України, коли сприяв анексії, - чи тільки гарантіями особистої безпеки або фінансовими стимулами і преференціями для бізнесу своєї родини. Але в тому, що це був продаж - я не сумніваюся.

Для того, щоб в умовах очевидної правової невизначеності підписати подання про призначення новим главою кримського уряду Сергія Аксьонова (який замінив, між іншим, близького соратника самого Януковича Анатолія Могильова) - потрібен був мотив.

Для того, щоб підписати лист із закликом про введення російських військ на територію своєї країни - потрібен був мотив.

Ми можемо, звичайно ж, вважати, що Янукович просто боявся за своє майбутнє і слухняно підписував те, що йому наказували, створюючи правову базу анексії (в путінському розумінні права, зрозуміло). Але ще раз підкреслю: у випадку з Януковичем гроші були сильнішими за страх. Мільярд продовжував працювати.

Copyright © 2017 RFE/ RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі