Кривава рана трьох релігій: Єрусалим

Як залишити дітям у спадок світ, що не перетворюється на пекло

Одне з найдавніших міст світу, Єрусалим, сьогодні знаходиться в центрі проблем на Близькому Сході. Це кривава рана для всього ісламського світу. Але коли говоримо про ісламський світ, не думайте, що він є єдиним. Мусульмани вбивають один одного в багатьох ісламських регіонах, на чолі - Сирія і Ємен.

Єрусалим - це політичний матеріал для внутрішньої політики лицемірних лідерів, для макіавелістів.

Єрусалим - це політичний матеріал для внутрішньої політики лицемірних лідерів, для макіавелістів

Турки тільки моляться за мусульман, які пвіддаються утискам у Палестині, Єрусалимі, Ємені, М'янмі. Але коли мова йде про багатих арабів в Катарі, після введення ембарго на кілька днів, відразу ж Туреччина відправляє 5000 тонн продовольства, 3000 солдатів і 80 літаків допомоги. Так звані мусульманські лідери - користолюбці, і все роблять тільки в своїх інтересах. Євреї нині щиріші в підтримці своєї релігії, порівняно з відношенням мусульман до ісламу.

Ще в 1995 році Конгрес США прийняв рішення про переїзд посольства в Єрусалим. Це тема, яку президенти відкладали щороку. Трамп навіть робив на це ставку в передвиборних обіцянках. І чого мусульмани так дивуються цьому, немов новому, не розумію. Трамп визнав Єрусалим офіційною столицею Ізраїлю, попри реакцію ісламського світу і доручив посольству США в Тель-Авіві перебратися в Єрусалим.

Чому саме зараз прийнято рішення, яке може викликати новий хаос на Близькому Сході? Відповідь проста. Колишній радник з національної безпеки Майкл Флінн звинувачується в шпигунстві для Росії і зізнався. Справа Флінна поставила в складну ситуацію не тільки Трампа, а й Ердогана. Наближені останнього дали хабар Флінну за викрадення зі США проповідника Фетхуллаха Ґюлена. Для Трампа дзвонять тривожні дзвіночки. Щоб розірвати облогу, в якій знаходиться, він вирішив дістати підтримку єврейського лобі, чим бажає посилити свій вплив у Конгресі.

Де Туреччина в цьому рівнянні?

Водночас це питання також надало матеріал для тих, хто працює над проектом з відсторонення Туреччини від Заходу. Під час візиту до Ізраїлю 1-2 травня 2005 року Ердогана неодноразово вітали в Єрусалимі словами "Ласкаво просимо в Єрусалим, столицю Ізраїлю". Ердоган посміхався у відповідь. Так само при ньому Туреччина зняла вето на підвищення статусу зв'язків Ізраїлю з НАТО.

Ердоган послав ноту США, коли був стурбований долею Рези Зарраба, обвинуваченого в порушенні санкцій США проти Ірану і замішаного в корупційному скандалі в Туреччині.

Ердоган випередив Трампа, раніше прийнявши Єрусалим як столицю. Не звертайте увагу на те, що зараз він роздратовано виступає проти

Якби Ердоган був щирий, він послав би ноту США хоч раз за палестинський народ. Не по зубах. Навпаки, уряд Ердогана весь час на боці Ізраїлю. Незважаючи на існування посольства Туреччини в Тель-Авіві, Туреччина має ще генеральне консульство в Єрусалимі. Крім того, угоди між Туреччиною та Ізраїлем завжди включають заяви Анкари і Єрусалиму. По суті справи, Ердоган випередив Трампа, раніше прийнявши Єрусалим як столицю. Не звертайте увагу на те, що зараз він роздратовано виступає проти нового статусу Єрусалиму. Тут інша мета - відвернути увагу суспільства і поміняти порядок денний. Ще вчора всі говорили про близьке оточення Ердогана і його рахунки в офшорі на Острів Мен, а так само про хабарі, які роздавав Зарраб міністрам. Тепер же миттєво головною темою став Єрусалим. Навіть найзапекліші противники Ердогана стали переживати про те, що поки люди відвернені корупцією Ердогана, Єрусалим можуть забрати з-під носа. Туреччина знову об'єдналася навколо Ердогана, згуртувавшись воєдино, чого йому ще хотіти?

Ще вчора всі говорили про близьке оточення Ердогана і його рахунки в офшорі. Тепер головною темою став Єрусалим

Кажуть, при зміні статусу міста буде терор, протистояння і непорядки в регіоні. Але ті, хто приймає такого типу рішення, цього і хочуть. Мусульмани повинні тверезо мислити і діяти врівноважено. Проблема мусульман не в Трампові. А в лицемірних, ледачих, користолюбних, що не мають планів і проектів розрахованих на довгий термін і які вважають себе мусульманськими лідерами.

Ґюлен і папа Іоанн Павло II говорили про Єрусалим

Розмова про Єрусалим Ґюлена відбулася 9 лютого 1998 року на запрошення Папи Іоанна Павла II у Ватикані. Ґюлен запропонував Папі Павлу оголосити Єрусалим міжнародної незалежної зоною, яку можна вільно відвідувати мусульманам, християнам і євреям без будь-яких обмежень і віз.

Єрусалим знову може почати жити в блискучому періоді, як багато років тому. У 1844 році провели перший перепис населення в Єрусалимі. 7 120 євреїв, 5760 мусульман і 3390 християн зуміли жити в світі, не дивлячись на відмінності, за управління Османської імперії. Зараз в Єрусалимі живе близько 850 тисяч осіб. 37 відсотків - араби, а 61 відсоток - євреї. Якщо ми не будемо поважати святині один одного, щоб жити разом у мирі, то залишимо нашим дітям у спадок світ, що перетворюється в пекло.

Юнус Ердогду, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі