Кого віддали Путіну в обмін на Чийгоза й Умерова?

Президент Туреччини зрівняв політиків і вбивць

Звільнення Росією незаконно засуджених в окупованому Криму представників Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, яких видали турецькій стороні 25 жовтня миттєво стало головною новиною дня. Скрізь миготіло назву: "Політв'язнів видали Туреччині завдяки домовленостям Порошенко і Ердогана". Тоді президент України висловив свою подяку голові Туреччини, який посприяв у звільненні.

Путін, котрий незаконно позбавив волі Чийгоза і Умерова за сфабрикованими справами, просто так вирішив їх помилувати або замість них планував отримати когось іншого?

Реджеп Ердоган 24 жовтня видав Путіну тих, кого він хотів отримати. За 24 години до звільнення двох кримськотатарських політиків, наказав екстрадувати в Москву російських агентів Олександра Смирнова і Юрія Анісімова, що до недавнього часу утримувалися під вартою в Туреччині, затримані за обвинуваченням у вбивстві турецького чеченського командира Вахіда Едельгірієва та інших чеченських дисидентів.

Після вбивства Едельгірієва в Стамбулі в листопаді 2015 року, Національна розвідувальна організація і поліцейські сили провели операцію в квітні 2016 року. 55-річний Олександр Смирнов і Юрій Анісімов, 52 роки, були заарештовані в ході операції під назвою "Кама". В обвинувальному висновку стверджувалося, що ці два агента були залучені в убивства 7 чеченських дисидентів в період з 2000 по 2015 рік. 24 жовтня під час слухання справи затримані були звільнені за указом Ердогана про обмін і повернуті в Росію. Ну а слідом за цим звільнили кримськотатарських політв'язнів.

Так стався обмін російських агентів на кримськотатарських політв'язнів.

Чийгоз був затриманий "за підозрою в організації і участі в масових заворушеннях" 26 лютого 2014 року, коли проходила акція протесту біля будівлі кримського парламенту в Сімферополі. Умерова звинувачували в закликах до сепаратизму за слова про те, що Крим повинен бути українським, під час виступу в березні 2016 року в ефірі телеканалу ATR.

Держави іноді обмінюються агентами. Але обмін повинен бути на рівних

А тепер скажіть, поклавши руку на серце, на скільки справедливий обмін двох агентів-вбивць на незаконно засуджених невинних політиків? Держави іноді обмінюються агентами. Але обмін повинен бути на рівних.

Ердоган не вперше бере участь в обміні невинних людей на кривавих убивць. Так, коли були взяті в заручники 49 представників консульства Туреччини в Мосулі, їх обміняли на 200 бойовиків ІДІЛ, які перебувають під вартою в Туреччині. Одне з перших правил дипломатії - взаємності й еквівалентності, пропорційності - для Ердогана не значиме.

Точно так, як 61 громадянин України затриманий і утримується владою Путіна за вигаданими підставами в Криму, 12 громадян США в Туреччині затримані владою Ердогана за підозрою в перевороті. Ердоган пропонував обміняти громадянина США пастора Ендрю Брансона на ісламського проповідника Фетхуллаха Ґюлена, але отримав відмову. Потім спробував обміняти того ж пастора на затриманого в США за звинуваченням у корупції і порушенні санкцій Реза Зарраба, який визнав свою вину, але знову отримав відмову.

Відносини Путіна і Ердогана - відносини керівника і підлеглого

З тих пір, як Туреччина збила російський винищувач, присутні нерівні відносини між Туреччиною і Росією.

В даний час у Туреччині судова система, уряд, армія, під контролем проросійськи налаштованих чиновників. Тепер відносини між Путіним і Ердоганом переходять у відносини керівника і підлеглого.

У Туреччині судова система, уряд, армія, під контролем проросійськи налаштованих чиновників

Ну а Сполучені Штати використовували цю ситуацію для виявлення в своїх органах кремліністів. Колишній радник американського президента Дональда Трампа з національної безпеки Майкл Флінн в суді визнав, що отримував 530 тис. дол.вВід лобісткої турецької компанії за статтю, в якій стверджував про необхідність видачі Ґюлена. ФБР підозрює, що Флінн планував видати Ґюлена Туреччини за 15 млн дол.

Крім того, Флінн зізнався ФБР, що президент США Дональд Трамп доручив йому бути в контакті з Росією.

Юнус Ердогду, для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі