Тавро судді

У Верховному Суді точно будуть люди з нульовою толерантністю до корупції

У п'ятницю зустрічалися з чотирма новообраними суддями Верховного Суду. Було цікаво звірити свої відчуття від роботи судів в Україні з особистими враженнями від нових суддів ВС.

На зустріч йшов з такими переконаннями:

1. Суддівська гілка влади працює гірше інших. Реформи мінімальні, закритість, вплив Ківалова-Медведчука.

2. У соціальній напруженості в країні судді винні чи не найбільше. Немає справедливості. Суди відпускають сепарів, чиновників. З банди Януковича досі ніхто не сидить.

Поспілкувалися. З хорошого:

1. Нормальні, розумні люди.

2. Повної довіри в мене не сталося, але я їм швидше довіряю, ніж не довіряю.

3. Схоже, їх дійсно турбує правосуддя, і вони багато говорили, що хотіли б поліпшити. Наприклад, однакове правозастосування - щоб норми законів трактувалися однозначно. Це підвищить передбачуваність судових рішень.

Норми законів мають трактуватися однозначно. Це підвищить передбачуваність судових рішень

4. Вони дійсно дуже різні. На зустрічі були адвокат, суддя, викладач і суддя з викладачів. Зараз різноманіття - модний світовий тренд, такі команди здатні досягати видатних результатів. Дуже добре, що ВС розбавили іншими "станами".

5. У ВС точно будуть люди з нульовою толерантністю до корупції. Напевно, не всі, але значна частина. В таких умовах менш чесним колегам буде складно брати хабарі.

З поганого. Я чотири рази повторював питання, коли люди відчують зміни в роботі судів. Лише в останній захід, коли я дістав питанням всіх, включаючи модератора, один з гостей відповів, що через 100-200 днів можна буде навести порядок в адміністрації ВС, щоб людям було простіше взаємодіяти з судом.

Нові судді не мислять категоріями результату, а націлені на процес дотримання законності

А взагалі, у мене склалося враження, що вони не мислять категоріями результату, а націлені на процес дотримання законності. Це погано. Треба ставити собі цілі, інакше навіть хороші люди загрузнуть у процесах.

Резюмуючи. Навіть якщо Верховний Суд зміниться і почне чесно впахувати в поті чола, їм ще 5-10 років носити клеймо корупціонерів, заслужене "папєрєднікамі". Хочеться побажати новим людям в суддівській системі удачі та не опускати рук - не дуже приємно, коли тебе мочать за гріхи інших. Але доведеться терпіти. У суддівської системи дуже багато роботи. Давно пора розгрібти авгієві стайні та повернути суддям повагу суспільства. Соромно ж бути суддею зараз.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі