Коли революції успішні

Про народ, еліти і реформи

Коли ми вчилися в школі, нам казали, що успішна революція - це коли повсталі народні маси зносять злочинну владу.

Це було потрібно марксистам, щоб пояснити їхню модель класової боротьби. Тих марксистів давно нема, а картинка та сама лишилася, навіть у тих, хто вчився нещодавно.

Насправді все інакше. Повсталі народні маси можуть лише влаштувати велику криваву м'ясорубку, після якої ціле покоління просто пропускається.

Повсталі народні маси можуть лише влаштувати велику криваву м'ясорубку. Успішна революція - це розкол всередині правлячої еліти

Насправді будь-яка успішна революція - це розкол всередині правлячої еліти. Частина її - за модернізацію, частина - за консервацію. Внаслідок революції перші отримують більше влади і грошей, другі залишають сцену, а народні маси (точніше, активна меншість всередині них) отримують шанс скористатися з модернізації та відкрити систему на користь усіх.

Не всі модернізації призводять до заміни закритих систем на відкриті, але лише такі є сталими. Натомість авторитарні модернізації швидко повертають назад.

Для повноти картини треба зауважити, що бувають і такі розколи всередині правлячої еліти, які не мають жодного стосунку до модернізації. Якщо обидві сторони підтримують консервацію, то йдеться про банальну боротьбу за владу. Хоча й тут активна меншість суспільства може спробувати нав'язати модернізаційний порядок денний - адже та з двох сторін, що буде підтримана громадянським суспільством за свою прихильність до модернізації, неодмінно переможе своїх опонентів.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі