Безпека за версією Сполучених Штатів

Захід без поспіху, але й без упину розвертається проти Росії

На саміті НАТО в Брюсселі Дональд Трамп закликав протистояти загрозам країнам блоку, які виходять від терористів і від Росії. Трамп приїхав до Брюсселя, в першу чергу, щоб витрусити гроші зі своїх 27 союзників по альянсу. У своєму виступі іноді нагадував головного бухгалтера громадської організації, який стурбовано розповідає про проблеми дебіторки по членських внесках. Трамп підрахував, що якщо все скинуться по 2% від ВВП, то буде $119 мільярдів. І тут же заявив, що цього все одно мало. Скільки треба, правда, не повідомив, але було ясно, що безпека за версією Трампа - це дорого.

Трамп іноді нагадував головного бухгалтера

На прес-конференції за підсумками саміту генсек НАТО Йенс Столтенберг пояснив, що ті чотири військові групи НАТО, які розгорнуті в країнах Східної Європи, знаходяться там з однієї єдиної причини: бо Росія анексувала Крим. Всі це і так знали, але в таких випадках важливо, щоб очевидна істина була виголошена публічно офіційною особою. У цьому сенсі і заяву Трампа про дві загрози країнам альянсу - від терористів і від Росії - незважаючи на банальність, має значення.

Равлик Заходу неквапливо, але і безуппинно розвертається проти путінської Росії. У сенаті США підтримали ідею створення спеціального фонду для протидії російській загрозі в інформаційному і політичному просторі. $250 мільйонів підуть на захист виборів від втручання з боку Росії в тих країнах НАТО, які самі не можуть себе захистити від цієї загрози. Гроші також дадуть на допомогу Грузії, Україні, а також ЗМІ та некомерційним організаціям, що протистоять російській загрозі. Президент США тепер буде зобов'язаний надавати сенату щорічну доповідь про ЗМІ, контрольовані і спонсоровані Росією.

Дві третини німців вважають військову допомогу членам НАТО в разі агресії справою США

Напередодні саміту НАТО американські дослідники з Pew Research Center провели опитування в країнах блоку. З'ясовували готовність виконувати 5-ту статтю Статуту НАТО, що вимагає збройної підтримки іншої країни альянсу, що піддалася нападу. В цілому, в країнах НАТО противники 5-й статті у меншості: в Нідерландах їх 23%, в США і Канаді - по 31%, у Франції та Великобританії - по 43%.

Єдина країна, де більшість громадян не хочуть воювати за сусідів - це ФРН. Тут супротивників виконання 5-ї статті Статуту НАТО виявилося 53%. Дві третини німців вважають військову допомогу членам блоку в разі агресії справою США. 65% опитаних громадян ФРН висловили впевненість, що в цьому випадку американці допоможуть. Перевага противників 5-й статті в Німеччині в основному за рахунок східних німців: на заході ФРН майже вдвічі більше тих, хто готовий підтримати союзників по блоку, ніж на сході цієї країни.

Володимиру Путіну і терористам знадобилися кілька років і чималі зусилля, щоб політики і громадяни країн західного світу усвідомили масштаб загрози від путінської Росії і від світового тероризму. Скільки часу потрібно, щоб зрозуміти, що це не дві загрози, а одна, і головне джерело цієї загрози в даний момент розташоване не на Близькому Сході, а в Кремлі?

Оригинал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі