Гібридна торгівля

Чи вдалося владі заплутати українців остаточно

15 березня президент підписав указ, яким ввів у дію рішення РНБО про тимчасову зупинку руху товарів між Україною та ї окупованою частиною (ОРДЛО). Так владна верхівка перейшла в контрнаступ.

Природну реакцію громади на шантаж, обман та колаборацію з ворогом влада намагається видати за деструктивні рухи деяких політиків. Хоча, блокування руху товарів у тому чи іншому вигляді все одно відбулося б з ними чи без.

Президент, наче вирішив очолити те, що не зміг придушити навіть силою. Проте рішення РНБО навіть частково не задовольняє вимог української громади до влади в частині окупованих територій. Більш за те, заходи мають тимчасовий характер.

Звернемося до формулювання: "Рада національної безпеки і оборони України вирішила тимчасово, до реалізації пунктів 1 і 2 Мінського "Комплексу заходів" від 12 лютого 2015 року, а також до повернення захоплених підприємств до функціонування згідно із законодавством України, припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей".

Влада лишила більш ніж прозорий натяк ворогові: готова в будь-який момент відновити економічну колаборацію

Тобто, по-перше, влада лишила більш ніж прозорий натяк ворогові: готова в будь-який момент відновити економічну колаборацію.

По-друге, формулювання про повернення захоплених підприємств абсолютно недолуге та беззмістовне. Не може реальний контроль держави України над майном на окупованій території бути відновлений без відновлення суверенітету на цій території. Це нонсенс.

Очевидно, йшлося не про контроль України над підприємствами, а контроль певних фінансових груп над виробничим процесом та частиною грошових потоків. Тобто, у першу чергу, про олігарха Ріната Ахметова. Він цьогоріч повернувся до числа офіційно найбагатших людей планети. Очевидно, саме завдяки цьому "контролю". Бенефіціарами економічного колабораціонізму влади з Кремлем звичайно ж були сам Кремль, нинішня українська влада і олігарх.

Цинічно виглядає нахабство влади, яка вирішила "покарати" українців за блокаду новим підвищенням тарифів

Тим більш цинічно виглядає нахабство влади, яка вирішила "покарати" українців за блокаду новим підвищенням тарифів. Це означає, що ми маємо відшкодовувати не втрати бюджету, а недоотримані неправомірні матеріальні вигоди корумпованої влади і олігархів.

Крім того, на українців покладається і вся моральна вина. Це свідчить про все більшу відірваність влади від реальності. Це дуже легко прослідковується. З 2014 року уряд не вжив жодних заходів зі зменшення ризиків енергозалежності економіки України від вугілля антрацитової групи. Натомість зроблено все можливе де-юре й де-факто для формування повноцінного торговельно-економічного середовища між державою та "невизнаними республіками".

Президент Порошенко, поки Ахметов контролював підприємства за лінією окупації, весь час доводив, що потрібно торгувати, інакше у звичайних людей виникнуть проблеми. А щойно у Ахметова забрали підприємства, забув про людей і сам перекрив торгівлю. Допоки Ахметову не повернуть підприємства.

За два тижні до указу президента світ побачив інший документ – постанова Кабміну "Порядок переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції". Вона офіційно дозволяла ввезення на окуповану територію товарів і продукції (у тому числі тих, що забезпечують функціонування й обслуговування або є необхідними у виробничому процесі) металургійної, гірничо збагачувальної, вугледобувної та енергогенеруючої галузей. Не варто довго гадати, в чиїх інтересах доставка в ОРДЛО саме таких товарів, хто отримував від того зиск.

"Геніально" виглядає норма, яка дозволяла у "виняткових випадках", за рішенням координаційного центру, для "оперативного реагування, запобігання та подолання наслідків особливих соціальних чи економічних обставин" переміщувати будь-які товари без жодного контролю. Чи варто нагадувати, що бойові дії – це більш, ніж винятковий випадок та неймовірно особлива обставина?

Таким чином, влада не просто не зробила висновків та поступилася цілком адекватним вимогам громади. Вона продовжує займатися окозамилюванням та готова в перший ліпший момент дозволити заробляти брудні гроші на крові українців.

Олександр Солонько, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі