Боротьба передвиборчих стратегій у Росії і Крим

Крим – це зараз єдине, хоч і віртуальне, завоювання, яке досі викликає підтримку громадської думки у Росії. На цьому можуть зіграти на виборах президента 2018 року

Щось таке повинно було трапитися. Перед виборами важливо розколоти електорат в пропорції, щоб забезпечити переконливу перемогу. От по якій площині цю лінію поділу можна провести – залишається загадкою. І, власне, зараз у Кремлі вирішують, як це робити, розповів "Апострофу" російський політолог Дмитро Орєшкін.

80% росіян вважає анексію півострова правильним кроком

Спікер Держдуми РФ В'ячеслав Володін пропонує провести вибори президента Росії в 2018 році 18 березня - в день, коли РФ і так звані влади Криму підписали документи, що завершили анексію півострова. Акцент буде зроблений на військово-патріотичних досягненнях Володимира Путіна. Тому що останні три роки, якщо вірити соціологам, то до 80% вважає анексію півострова правильним кроком. Таким чином, відводять порядок денний і від економічних проблем, проблем поліпшення якості життя, міжнародної ізоляції і всяких інших неприємних речей у приємні спогади. Цей спогад досить віртуальний, гріє ущемлену російську свідомість. Та, акцентуючи на ньому, можна також зіткнутися з ризиками, бо вже набридло.

Ми ось недавно бачили сигнал з Кремля про те, що не слід проводити традиційне святкування з цієї нагоди на Червоній площі, а краще куди-небудь трошки подалі – приглушити. Володін уособлює прямо протилежну стратегію. Це означає, що різні групи впливу пропонують різні сценарії проведення виборів. Умовно кажучи, у Кремлі хочуть дистанціюватися і м'яко спустити на гальмах кримську тематику, вважаючи, що вона видихалася. А Володін, навпаки, вважає, що її треба накачати, розкачати, посилити і зробити домінуючою лінією виборчої кампанії. Обидва ці способи пов'язані з ризиками. Дійсно, скільки можна годувати громадську думку Кримом? Воно вже їм набридло. І тепер розмова будується по-іншому: чудово, ми Крим "приєднали", ми такі сильні й могутні, багаті. Але тепер хотілося б побачити відображення поліпшення ситуації в гаманцях. Побачити цього не вдається і не вдасться.

У Кремлі хочуть дистанціюватися і м'яко спустити на гальмах кримську тематику

Тому мені здається, що Володінська стратегія буде більш охоче підтримана в Кремлі з раціональних міркувань. Тому що пропаганда в руках Кремля: можна розгойдати й розповісти, як ми врятувалися від бази НАТО і ще від якихось там жахів, і таким чином великий могутній народ відстояв свої історичні права на Тавриду. Це можна розповідати – це недорого коштує. І загалом це працює.

Крим – це зараз єдине, хоч і віртуальне, завоювання, яке як і раніше викликає підтримку громадської думки. У цьому і парадокс. Тому що Крим обходитися в 100 млрд рублів щорічно російському бюджету. Всього якихось 1,5 млрд доларів при ВВП в 1,3 трлн. Це навіть не відсоток, а десята частка відсотка від ВВП. Інше питання, що є ще Чечня, і "ДНР", "ЛНР", Абхазія та інші – так і накопичується. Так, Крим – це планово збиткова територія, але не у віртуальному просторі.

Так що заява Володіна – значущий сигнал для розуміння реалії стратегій, які можуть бути в рамках виборчої кампанії. Останнє слово, звичайно, за Володимиром Путіним, який скаже: або туди, або сюди. Можна, звичайно, назвати цю стратегію розгубленістю. А можна її назвати боротьбою різних груп впливу навколо престолу, які пропонують вищій особі різні стратегії, відповідно. Вони борються за те, щоб перша особа ухвалила їхню стратегію, що підвищує статус цих людей. Це – не розгубленість, це – перебір варіантів і вибір найбільш оптимального або того, який більше сподобається Володимиру Володимировичу. У вертикальній державі те, що подобається начальникові, те й оптимально.

Передруковується з дозволу редакції "Апостроф"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі