Андрій Дзиндзя
Журналіст
16.02.2017
2

За що Лещенку платять російські ЗМІ?

Сергій Лещенко надає деякі платні послуги російському виданню The Moscow Times

Із цього приводу в мене одразу купа запитань: Чи в курсі Сергій, що народний депутат не має права займатись комерційною діяльністю? Через які канали він отримує перекази з РФ? Невже на свою банківську картку? Як саме збирається декларувати такий прибуток і чи збирається взагалі? Чи не муляє Сергієві совість розпинатись скрізь, який він чесний та патріотичний політик (нова кров, що звільнить країну від корупційних схем) і разом з тим працювати на ЗМІ країни-агресора, з якою в нас вже третій рік іде гібридна війна. У тому числі, чи навіть у першу чергу - інформаційна? І взагалі, за які такі послуги Лещенко отримує кошти від російських ЗМІ?

І тільки не треба про ліберальні та незалежні видання Росії! Таких не існує! Так, The Moscow Times видається для англомовних іноземців на території РФ, тому і риторика у нього не така відверто пропагандистська як у RT чи LifeNews - інша цільова аудиторія, інші підходи. А поза тим The Moscow Times належить до Sanoma Independent Media, де більш ніж 80% припадає на консорціум російських акціонерів. Власне The Moscow Times належить тому ж власнику, що і російські "Ведомости".

Цікаво, що єдиний матеріал за авторством Лещенка у The Moscow Times датовано п'ятим травня 2016 року, та й той у рубриці opinion, так би мовити на правах авторського блогу, тоді як переписка з приводу оплати відбувається у грудні 2016. Здається малоймовірним, щоб оплата одного невеликого за обсягом і зовсім не сенсаційного матеріалу затяглась більш ніж на півроку, тож припускаю, що на одній статті співпраця Лещенка з російськими медіа не завершилась.

Якщо ви раптом переживаєте, чим закінчилась історія з оплатою Лещенкових послуг, не варто - кошти Сергій зрештою таки отримав, щоправда у досить дивний спосіб: SWIFT-овим переказом у доларах через Deutsche Bank Trust Company.

У декларації серед іноземних джерел прибутку Лещенко не згадує ніяких грошових надходжень з Росії

Звичайно, сам по собі шлях переказу ще не доказ того, що Лещенко має рахунки у закордонних банках, і Deutsche Bank цілком може бути банком-кореспондентом як російських, так і українських, ба навіть кіпрських банків. Але не зовсім зрозуміло, навіщо так заморочуватись, щоб отримати одноразову оплату за статтю піврічної давності. SWIFT не найдешевший і далеко не найзручніший спосіб розрахунку з резидентами РФ, та й конвертація рубль - долар - гривня не завжди вигідна. Тим більше, що у Лещенка є власний рахунок у російському банку "Зеніт". Сам банк, до речі, теж досить цікавий, із пулу кремлівських.

Звертаю вашу увагу, що у жодній з оприлюднених декларацій серед закордонних джерел прибутку Лещенко не згадує ніяких грошових надходжень із Росії.

Побачимо, чи згадає у декларації за 2016. Цікаво, як Сергій пояснить рахунок у кремлівському банку. Підозрюю, що насправді тут ідеться про цілком серйозні суми. І дуже сумніваюсь, що рахунок, на який вони мають упасти, зареєстровано в Україні. Тож розслідування триває.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі