Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
09.02.2017
6

Порошенко, Путін і лідери Заходу – учасники змови, що видають війну за АТО

У президента України є вибір. Сказати нарешті правду про російську-українську війну або провести позачергові президентські вибори, дозволивши іншому лідерові проявити мужність, притаманну солдатам і волонтерам на передовій

Президент України Петро Порошенко, його російський колега Володимир Путін і лідери країн Заходу продовжують приховувати справжню природу трирічної воєнної агресії Росії проти України, називаючи її АТО, а не війною.

Від терористичних актів у світі гине куди менше людей, ніж від війни на Донбасі. За тридцять років конфлікту в Північній Ірландії загинуло 3 тис. солдатів, поліцейських, терористів і мирних жителів. За три роки війни в Україні, згідно з оцінками ООН, які я вважаю заниженими, загинуло 10 тис. мирних жителів і близько 10–15 тис. комбатантів: українських солдатів і добровольців, російських солдатів і сепаратистів. Війну, яка забрали життя близько 30 тис. солдатів і мирних жителів (німецька розвідка вказує на цифру в 50 тис.), просто аморально називати АТО.

Війну, яка забрали життя близько 30 тис. солдатів і мирних жителів, просто аморально називати АТО

Однак президент Порошенко має принаймні три причини видавати війну за "АТО".

По-перше, це дозволяє йому та його олігархічним союзникам продовжувати заробляти на незаконній торгівлі з так званими ДНР, ЛНР і окупованим Кримом. Називаючи війну АТО, президент Порошенко та прем'єр-міністр Володимир Гройсман виправдовують своє небажання проводити реформи, що дозволяє їм продовжувати власні корупційні практики. Останній звіт Vox Ukraine засвідчив повну відсутність прогресу в будь-яких реформах протягом минулого місяця, тоді як у нещодавно опублікованому рейтингу сприйняття корупції Transparency International Україна посіла п'яте з кінця місце серед колишніх 15 республік Радянського Союзу. Чи може бути щось абсурдніше за той факт, що усі п'ять членів Євразійського економічного союзу мають нижчий рівень корупції, ніж підписант Угоди про асоціацію з ЄС Україна?

По-друге, "стан АТО" дозволяє президенту уникати необхідності розробляти воєнну стратегію та плани повернення контролю над Кримом і захопленими територіями Донбасу.

По-третє, це дає СБУ контроль за бойовими діями України – корумпованій та надоуколмплектованій інституції, яку інфільтрували російські розвідники. Важливо, що саме Порошенко контролює СБУ. Британія з населенням на 20 млн більшим, ніж в Україні, має 6 тис. співробітників розвідувальних служб, тоді як Україна – 34 тис.

Представникам Заходу, в свою чергу, зручно вживати термін "АТО", а не війна, бо це дозволяє їм відсторонитись від конфлікту і не робити нічого для його врегулювання. Згідно з їхньою офіційною позицією, країни Заходу не можуть надавати Україні захисне озброєння і при цьому очікують виконання Мінських угод. Діючи таким чином, країни Заходу ігнорують власні зобов'язання згідно з Будапештським меморандумом 1994 року і Хартією про особливе партнерство між Україною і НАТО 1997-го – два документи, які передбачають підтримку безпеки і територіальної цілісності України.

Небажання США і Британії надавати Україні допомогу відповідно до Будапештського меморандуму дає Україні моральне право шукати альтернативні шляхи гарантувати власну безпеку, зокрема завдяки членству в НАТО. Порошенко міг організувати референдум щодо приєднання до НАТО в будь-який час за три роки свого президентства.

Путіну така термінологія дає змогу отримати все й одразу, будучи одночасно і агресором, і миротворцем. Мінські угоди та підміна війни "АТО" закривають очі на російську окупацію Криму та дозволяють Росії уникати юридичної відповідальності за окупацію територій Донбасу.

Після підписання Мінська-1 Путін забезпечив повний контроль Росії за економічними, фінансовими і безпековими аспектами функціонування ДНР, ЛНР, грубо порушивши документ, ним же підписаний. Він перетворив "республіки" у псевдодержаву, на 70–90% залежну від російського фінансування, створивши російський тіньовий уряд лише через чотири місяці після підписання перших Мінських угод у вересні 2014 року. Через два місяці після Мінська-1 Росія зробила рубль офіційною валютою ДНР, ЛНР. За час між Мінськом-1 і Мінськом-2 Путін також створив 40-тисячну армію під керівництвом російських офіцерів, яка більша, ніж армії половини з 28 країн-членів НАТО.

Небажання Порошенка називати конфлікт, який триває на Донбасі, російсько-українською війною, і закріпити за територіями ДНР, ЛНР статус окупованих Росією тягне за собою два негативні наслідки.

По-перше, це знову свідчить, що політики нещирі з власними громадянами і не поважають їх. Згідно з результатами опитувань, абсолютна більшість українців (80%) переконана, що їхня країна у стані війни з Росією. Так само більшість знає, що на території України перебувають російські окупаційні війська. Три чверті українців негативно ставляться до Путіна, Держдуми і російського уряду та вважають Росію "державою-агресором".

Другий негативний наслідок полягає в тому, що підміна війни на АТО дає українцям фальшиве відчуття відстороненості від жахливого конфлікту, який відбувається в Авдіївці та вздовж усієї лінії зіткнення на Донбасі. Гуляючи Києвом, неможливо усвідомити, що у країні війна.

Продовжуючи називати війну "АТО", українські лідери виглядають слабкими і лицемірними в очах міжнародних організацій

Продовжуючи називати війну "АТО", українські лідери виглядають слабкими і лицемірними в очах міжнародних організацій. Народний депутат від фракції "Батьківщина", голова комітету Верховної Ради з державного будівництва та місцевого самоврядування Сергій Власенко повідомив, що під час останньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи йому сказали: "А чому ми в ПАРЄ повинні голосувати за те, що це війна? Натомість у вашому законодавстві це антитерористична операція. Абсолютно невідомо, проти кого ви там нібито воюєте?"

І ПАРЄ, і Міжнародний кримінальний суд називають конфлікт, який відбувається на Донбасі, війною. У рішенні МКС, прийнятому в листопаді 2016 року, йдеться: "Ситуація в Криму і Севастополі рівноцінна міжнародному збройному конфлікту між Україною і Російською Федерацією". МКС описав становище Криму як окупацію Росією і дійшов висновку, що затримання Україною російських військових "вказує на пряме протистояння між російськими збройними силами і українськими урядовими, що свідчить про наявність міжнародного збройного конфлікту".

У Вашингтоні конгресмен задав аналогічне питання Юлії Тимошенко під час її нещодавнього візиту туди: "Ви кажете про війну, про те, що війна нищить Україну? Покажіть хоча б один документ, де ця війна називалась би війною, де реально оголошені окупованими території, на яких є зовнішній агресор?"

Тому необхідно здійснити чотири кроки.

По-перше, президентові Порошенку слід набратись мужності, аби охарактеризувати ДНР, ЛНР, як це зробила ПАРЄ торік – як "гібридну анексію", що разом із "незаконною анексією Криму … неприйнятно з точки зору міжнародного права".

Після трьох років російської агресії українському президентові час заявити, що ці території і Крим перебувають під "тимчасовою російською окупацією". Назвавши їх окупованими Росією, Україна надішле чіткий сигнал зовнішньому світу, що Путін бреше, коли говорить про "громадянську війну" та відсутність російських військ на українській землі.

По-друге, необхідно назвати конфлікт війною, а не "АТО", та запровадити воєнний стан у зоні конфлікту. Це забере управління бойовими діями з рук СБУ.

По-третє, у світлі наявних фактів і доказів президентові Порошенку потрібно заявити, що в нього немає впевненості в тому, що російський президент буде колись зацікавлений у виконанні Мінських угод. Західні експерти, зокрема колишній співробітник Держдепартаменту США Девід Крамер, давно наголошували, що Мінський процес слід визнати провальним.

Зрештою, необхідно нарешті вчинити по совісті та припинити всю торгівлю з Кримом і ДНР, ЛНР, оскільки Україна не має права торгувати з окупантами її земель.

У президента є два вибори.

Перший – сказати нарешті правду про російську-українську війну та здійснити чотири згадані кроки. Другий – провести позачергові президентські вибори, дозволивши іншому лідерові проявити мужність, притаманну солдатам і волонтерам на передовій.

Саме час публічно заявити всередині та поза межами України, що Росія воює з Україною.

Тарас Кузьо, спеціально для Gazeta.ua

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі