США потрібні союзники. Гра пішла ва-банк

Заборона Трампа на в'їзд біженців із мусульманських країн здається популістською тільки, якщо її розглядати саму по собі

Якщо ж припустити, що це превентивний захід при підготовці остаточного вирішення питання ІДІЛу, цей крок цілком логічний. Сюди ж укладається і доручення Пентагону знайти нових союзників у боротьбі з ІДІЛ.

Хто ці "нові союзники" - чорт його знає, але поки що ситуація така, що крім Туреччини і Росії ніхто особливо посилати свою армію туди взагалі не рветься. І то Туреччину цікавлять в основному території лише до кордонів Курдистану.

Залишається Росія, яка знаходиться на четвертому місці за готовністю воювати за свою країну - кожний другий - і ця готовність реальна. А "за свою країну" ця країна готова воювати хоч в Афгані, хоч в Сирії, хоч у Мозамбіку.

Пейзани, готові поїхати вмирати за три кордони в боротьбі хоч із "бандерівськими фашистами", хоч з ІДІЛом - це один із найважливіших ресурсів Путіна. І він, безумовно, готовий його використовувати. В обмін на послаблення санкцій та визнання своєї нової сфери впливу. Питання про Донбасі вже другорядне. Донбас - це вже учорашній день. Ставки сильно підвищилися. Гра пішла ва-банк.

І це, безумовно, те, що Путін хоче - і буде - пропонувати Трампу.

Питання "навіщо це потрібно Америці" не має сенсу, тому що це потрібно не Америці. Це потрібно конкретно Трампу.

А Трампу це потрібно, тому що рейтинг летить під три чорти, і по всіх аеропортах протести, і марші на Вашингтон. А підйом рейтингу за допомогою війни - і навіть забезпечення другого терміну - найбільш вірний спосіб. На це виявився здатний навіть такий кущ, як Буш. І тут ІДІЛ йому просто Богом посланий. Тому що хочеш, не хочеш, а воювати з ним треба. І нічого з цим не зробиш.

У підсумку, шанси умовити Конгрес привабливою перспективою рішення іділівського питання руками путінських ваньків зовсім не такі вже й незначні.

Тим більше, Трамп не якийсь там узурпатор. Це президент, якого обрали половина виборців. Двадцять п'ять відсотків населення країни.

І тут вже доводиться говорити не про протистояння демократичної Америки Путіну, а про протистояння демократичної Америки своїм же власним виборцям. А це вже зовсім інший коленкор.

Власне, зараз багато чого взагалі вже залежить не від Путіна, і не від Трампа, а від рішучості і бажання демократичної частини Америки відстоювати свої демократичні принципи і від рішучості і бажання виборців Трампа відстоювати свого обраного президента з його підтриманими ними ж недемократичними принципами. Кажучи "відстоювати" я маю на увазі зараз аж до "відстоювати зі зброєю в руках". А розпалювати цю внутрішню фігню США хочуть зовсім вже в останню чергу.

Світ входить у нову стадію не протистояння демократичної Європи і США диктаторам, а протистояння країн самим собі всередині себе

Каліфорнія он вкотре пише заявку на вихід, але проблема в тому, що в цього разу це вже майже не безглуздий трьоп. Світ взагалі входить у нову стадію. Не протистояння демократичної Європи і США диктаторам Путіну, Кім Чен Ину і Мугабе, а протистояння країн самим собі всередині себе. Резолюції Євросоюзу стрімко втрачають свою вагу, тому що ніхто вже не знає, що буде з самим ЄС.

І позиції Путіна в цій новій обстановці раптом виявилися зовсім не такими поганими.

І якщо хтось вам почне розповідати, що буде завтра, як діятимуть США, які кроки зробить Європа і до чого все це призведе - не вірте. Тому що зараз взагалі ніхто ні хріна не знає, як це все розрулиться. Стьоб стьобом, а якийсь Калекзіт або Техекзіт на істериці візьме і відбудеться, Конгрес вирішить, що ну його нафіг, Конституція Конституцією, але Лос-Анжелес у складі США важливіше - і світ тоді взагалі полетить шкереберть.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі