Вибори у Росії: як Порошенку не стати блазнем

У Петра Порошенка немає іншого виходу, як заборонити проведення виборів до Держдуми РФ на території України

Президент Петро Порошенко доручив міністру закордонних справ Павлу Клімкіну повідомити російську сторону, що проведення виборів до Держдуми РФ на території України неможливе. Зокрема, в окупованому Криму та "в приміщеннях дипломатичних і консульських представництв Росії". У відповідь прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія не збирається обговорювати "електоральний процес на своїй території з жодною країною".

Теоретично, мабуть, можна поставити Нацгвардію і поліцію перед російськими консульствами та посольством, перевіряти документи і не пускати людей для голосування. Можна таким чином спровокувати черговий скандал. Але, це буде абсолютно безглузда піар-акція, яка навіть теоретично нічого Україні не зможе дати. Хіба що привід для обміну брутальною лайкою з боку російського та українського МЗС, - пише Леонід Радзіховський для "Апострофа".

Що стосується західних політиків, думаю, що це не додасть симпатій Україні. Хоча формально вони, напевно, нічого заперечити не зможуть. Найвірогідніше, у західних політиків взагалі ніякої реакції не буде – це ваша внутрішня двостороння справа, робіть, що хочете, грайтеся у своїй пісочниці, кидайте один в одного пісок або ще що-небудь. Або ж це буде реакція такого, м'яко кажучи, здивування.

Що стосується звернення української Верховної Ради до парламентів інших країн про визнання нелегітимності виборів до Держдуми через їх проведення в анексованому Криму, то давайте подивимося, парламенти яких країн можуть підтримати цей заклик? Теоретично, може, прибалтійські і не визнають, тому що Крим, Донбас і так далі. З іншого боку, не думаю, що навіть у Прибалтиці громадянам Росії будуть забороняти приходити в посольство і голосувати. Це буде такий грандіозний скандал, який прибалтам абсолютно не потрібен. Не варто забувати, що величезна стаття доходів країн Прибалтики – це транзит нафти, багаті росіяни, які там живуть, купують нерухомість, нарешті - просто російські туристи. Тому поскандалити в парламенті – так, це річ непогана. Але реально перекривати комусь кисень, жодна прибалтійська країна не стане.

Якщо громадяни Росії прийдуть в консульство і посольство та спокійнісінько проголосують, Петро Олексійович виглядатиме блазнем гороховим у власній країні

Більш того, не думаю, що і сама Україна піде на такий крок. Хоча, начебто, після таких слів у Порошенка іншого виходу немає. Тому що, якщо громадяни Росії, яких в Україні чимало, прийдуть в консульство і посольство та спокійнісінько проголосують, тоді Петро Олексійович виглядатиме блазнем гороховим у власній країні. Про Росію навіть не кажу. У нього тикатимуть пальцями і казатимуть: "Ну, хто ж ти? Безвідповідальний базіка!" Так що тепер у нього немає жодних інших можливостей, крім, поставити при вході поліцію і заборонити людям голосувати. Але це викличе захват у Росії. Ці кадри показуватимуть по російському телебаченню, а якщо де-небудь виникне бійка - то й поготів.

Чи можна говорити про яку-небудь жорстоку реакцію з боку Росії? Ну якою вона може бути? Водневу бомбу, чи що, скинуть на Київ? Природно, з'явиться гнівна заява МЗС РФ. Будуть грубі реакції з двох сторін. Держдума зараз нічого заявити не може, оскільки на даний момент її не існує (через підготовку до виборів). Але на першому ж засіданні, завданням нової буде прийняття відповідної резолюції. Які ще можуть бути дії? Підійдуть, наприклад, якісь люди до посольства України в Москві, закидатимуть його різним сміттям. Очевидна дія у такій ситуації можлива тільки одна - розрив дипломатичних відносин. Однак жодна з країн на цей крок не йде. І в результаті все це перетворюється на абсолютно безглуздий фарс. Залишається лише руками повітря місити.

Текст публікується з дозволу редакції "Апостроф"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі