Олімпійський успіх - це знову про реформи

Україна посіла 31-е місце на Олімпіаді. Цей результат не є хорошим. Він не є поганим. Цей результат - адекватний

Скажіть, в якому ще рейтингу, крім спортивного, Україна знаходиться так високо в світі. За рівнем ВВП? За якістю життя? За легкістю ведення бізнесу?

Ні, український спорт навіть занадто хороший, як для реального стану справ у країні.

Спорт - це не окрема галузь буття. Він не може бути відділений від стану економіки в нормальних демократичних країнах. Хіба що в диктатурах, де владі важливо самоствердитися за рахунок спортивних результатів. І кинути натовпу те саме видовище, яке замінює масло на хліб. Україна - не диктатура. Ми самі цього хотіли і самі цього домоглися. А значить у нас повинна працювати логіка звичайних країн, де рівень спортивних успіхів безпосередньо пов'язаний з рівнем життя держави.

Спорт - це не окрема галузь буття. Він не може бути відділений від стану економіки в нормальних демократичних країнах

Так, українські результати погіршилися порівняно з іншими олімпіадами. Але це абсолютно природно. Якщо ІТшникам можна їхати в Польщу, коли немає хороших умов, то теж саме резонно і для спортсменів. Результати у великому спорті - це гроші на підготовку і школа. Школа - це тренери. Логічно, що тренери і спортсмени будуть шукати, де їм економічно вигідно жити і працювати. І тренери їдуть. І готують перемоги інших спортсменів з іншими паспортами.

Зараз великі гроші у спорті - це точно не про Україну. І багато хто виїжджає. І добре, що їх не зупиняють. Тому що спортивні успіхи в бідній країні - це те саме, що позолочений купол церкви біля лікарні, що розвалюється.

Держава не повинна витрачати гроші на підготовку спортсменів, якщо у неї не вистачає грошей на армію. Так що такий показник навіть хороший індикатор, який говорить, що пріоритети розставлені правильно.

Поки спортсмени не зможуть заробляти самі. Коли давати їм гроші буде економічно вигідно для бізнесу, тоді і можна буде говорити про відродження олімпійських перемог. Але для цього ми спочатку повинні вирости в інших рейтингах - ВВП, наприклад. І простоти ведення бізнесу. Тому олімпійський успіх - це знову про реформи. Це знову про боротьбу з корупцією.

І так, весь цей великий спорт - це ще й велика корупція. І якщо Усейну Болту (ямайський легкоатлет, - ред.) ніхто не може перешкодити прибігти першим, навіть якщо вся федерація зависне у нього на ногах, то в тих видах спорту, де результат залежить від суб'єктивної оцінки судді, з цими арбітрами треба "працювати". Росія працює. Ми не працюємо. І це теж добре. Гроші платників податків не повинні йти на це. Навіть якщо у результаті ми будемо стояти вище на п'єдесталі в художній гімнастиці або синхронному плаванні.

А взагалі, не важливо, яке місце ви займаєте на Олімпіаді. Головне, щоб усі спортивні майданчики в місті були зайняті. І їх число зростало.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі