Чому Росія не може домовитись із Заходом

"Якби не було подій в Україні й незаконної анексії Криму Росією, не було б необхідності зміцнювати східний фланг НАТО". Ці слова генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа, сказані напередодні засідання ради НАТО – Росія, абсолютно чітко відображають реальність, із якою довелося зіткнутись Північноатлантичному союзу після російської агресії

У Росії не хочуть ні чути, ні розуміти цього простого висновку. Російські чиновники і пропагандисти постійно звинувачують НАТО в тому, що ця організація "порушує паритет", наближається до російських кордонів, піддає ревізії Основоположний акт Росія – НАТО, підписаний ще 1997 року, коли мало хто на Заході припускав, в якого монстра перетвориться керівництво у Кремлі, - пише Віталій Портніков для "Крим. Реалії".

Але, насправді, саме Росія своєю анексією Криму порушила міжнародне право і налякала сусідів. Саме Росія продемонструвала, що вважає за краще силою домагатися своїх цілей. Саме Росія відмовилась від власних міжнародних і двосторонніх зобов'язань. Саме президент Росії неодноразово – в тому числі і після перемоги Революції Гідності – запевняв світ у тому, що Москва не претендує на Крим і будь-яку іншу українську територію, змінив свою думку буквально за лічені години. А слідом за ним змінили думку і всі інші – міністри, депутати, звичайні громадяни. І що найогидніше – конституційні судді, ці проституйовані "вартові" Основного закону.

Росія не може домовитись із Заходом саме тому, що порушила фундаментальні принципи поведінки сучасного світу. Порушила саме в Криму, а не десь ще. І відчайдушно не хоче цього помічати, продовжуючи запевняти всіх навколо, що світ рано чи пізно змириться з анексією. Яка різниця, що каже генеральний секретар НАТО? Яке значення мають ухвалені на саміті альянсу рішення? Який сенс від того, що рада Росія-НАТО завершується без наслідків? Подумаєш!

Сенс є. Рано чи пізно Росії доведеться повертатись у цивілізований світ. І це повернення почнеться з відмови від Криму.

Тепер ми знаємо, де захована "кащеєва смерть".

Copyright © 2016 RFE / RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі