Навіщо Путін перетворив 9 травня на релігію

Асоціативний ряд досить дивний, але у людей загальне враження таке, що війну з німцями взагалі-то виграв Путін. Виграв він в тому плані, що виграла держава. Ось вам найпростіший асоціативний зв'язок, заради якого вся ця релігія і придумана.

У Росії свято 9 травня перетворилося на релігію. І як у багатьох релігій, у нього є свій матеріальний символ. Для більшості росіян цей символ - "георгіївська стрічка", яка стала ще й "матеріальної скріпою", що міцно зв'язує їх з керівництвом країни, уособлюючи "непереможність" глави Кремля Володимира Путіна. Заради нього вся ця релігія і була придумана, висловив свою думку російський журналіст і публіцист Леонід Радзіховський "Апострофу".

Що стосується Москви, то це (повсюдне використання "георгіївських стрічок", - ред.) триває не перший рік. При цьому в 2016 році, за моїми спостереженнями, стрічок все ж менше, ніж було в минулому. Якщо дивитися по машинам, то з цими стрічками їздить близько 20% автомобілів. Так що мені здається, що ажіотаж цього року трохи менше.

Це пояснюється елементарно. Тому що "георгіївські стрічки" - абсолютно регульована річ. Звідки вони беруться? Стрічки безкоштовно роздають в магазинах. Зазвичай це відбувається на початку травня. Але ж не самі люди їх виготовляють і зберігають роками у себе? Роздаватимуть - будуть стрічки, не будуть роздавати - їх не буде.

"Георгіївська стрічка" - та сама знаменита "матеріальна скрепа", яка з'єднує людей з державою, з начальством

"Георгіївські стрічки" - "матерчасті скріпи". Ви знаєте, що війна (з нацистською Німеччиною, - ред.) для Росії давно перетворилася в асоціальну світську релігію. Власне, не стільки сама війна, скільки 9 травня. На війні, як відомо, по-всякому бувало. І поразки були, і важкі ураження, і жертви ... Але це якось не особливо афішується. При цьому 9 травня перетворили на свято, релігійний ритуал.

Я б не сказав, що населення Росії шалено серйозно до всього цього ставиться, але як до ритуалу - так. "Георгіївська стрічка" - та сама знаменита "матеріальна скрепа", яка з'єднує людей з державою, з начальством. Асоціативний ряд досить дивний, але у людей загальне враження таке, що війну з німцями взагалі-то виграв Путін. Виграв він в тому плані, що виграла держава. 9 травня - символ "непереможності нашої держави". Ну а хто у нас нині символ держави? Путін. Ось вам найпростіший асоціативний зв'язок, заради якого вся ця релігія і придумана.

Текст публікується з дозволу редакції "Апостроф"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі