Росія все далі просувається шляхом шизофренії, що перетікає в параною

Персональна армія Путіна повинна бути універсальною. У неї є авіація, за допомогою якої можна перекинути кудись внутрішні війська; у неї є кошти придушення масових протестів; напевно в її розпорядженні буде також своя розвідка.

Створену в Росії Національну гвардію оснащують сучасними видами зброї, зокрема системами нелетального акустичного впливу на людей, а також безпілотними літальними апаратами для скидання спецзасобів в заданому районі. При цьому гвардійців активно навчають розганяти "Московський майдан".

Оснащення Національної гвардії РФ надсучасною зброєю, як і саме створення цієї структури, - є показове явище, яке свідчить про дві речі. По-перше, про зростаючу невпевненысть вищого керівництва Росії в тому, що їм вдасться мирними засобами зберегти стабільність. А по-друге, про зростаючу недовіру в Кремлі до вже існуючих силових органів, - говорить Дмитро Орєшкін для "Апострофа".

Факт створення цієї структури зараз є підтвердженням того, що ми все далі просуваємося по шляху шизофренії, що перетікає в параною

Для цього створюється нова силова структура, яка підпорядковується особисто президенту і може бути обмежена виключно волею нинішнього глави Кремля. Російська Нацгвардія повинна бути готова до боїв в будь-яких напрямках. І в плані внутрішньоелітних проблем, щоб захистити Володимира Путіна, і в контексті вуличних акцій протесту. Тому вони тренуються для обох випадків. Щоб бути готовими до будь-якого розвитку подій. Ось навіщо їм нові види озброєнь і нові технології, які можуть бути використані для розгону протестуючих.

Персональна армія Путіна повинна бути універсальною. У неї є авіація, за допомогою якої можна перекинути кудись внутрішні війська; у неї є кошти придушення масових протестів; напевно в її розпорядженні буде також своя розвідка. Тут зрозуміло і все очевидно.

Факт створення цієї структури зараз є підтвердженням того, що ми все далі просуваємося по шляху шизофренії, що перетікає в параною. Адже розмови про "Помаранчеву революцію" в Росії тривають вже більше 10 років.

Весь радянський досвід говорить, що "вертикальна" модель малоефективна в економічному плані. Так чи інакше, але десь будуть спроби підняти масове невдоволення. Факт створення Путіним Національної гвардії свідчить про те, що він не впевнений в поліції, ФСБ і внутрішніх військах. У нього немає жодних гарантій, що ці служби будуть настільки лояльними і слухняними, щоб силою придушити народні виступи. Відповідно, йому потрібна якась нова структура, яка не прив'язана до конкретної території.

Створивши гвардію, Путін з часом втратить довіру і до неї. Тому згодом він створить ще якусь структуру, яка зможе контролювати гвардію. Це невиліковно

Бо зазвичай проблема полягає в тому, що місцева міліція не хоче стріляти в місцевих громадян. Особливо якщо виникає ситуація недовіри до влади. А екстериторіальну структуру можна перекинути з одного місця до іншого, і для неї ці люди будуть чужими. Наприклад, як під час розстрілу в Новочеркаську в 1962 році (коли акції протесту придушили стріляниною по людях, в результаті чого було вбито 26 осіб, ще 87 отримали поранення, - ред.). Тоді перекинули людей зі спецслужб, і відбулися відомі події.

Путін схиблений на питанні безпеки, особливо особистої. Тому він і зробив Національну гвардію. Але справа в тому, що, створивши гвардію, Путін з часом втратить довіру і до неї. Тому згодом він створить ще якусь структуру, яка зможе контролювати гвардію. Це невиліковно. Це односпрямований процес, від якого немає порятунку. Тому що причина знаходиться у людини в голові.

Текст публікується з дозволу редакції "Апостроф"

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі