Путін застосовує до супротивників сталінську тактику 1937 року - Ейдман

У Путіна вже немає ресурсів на "переможні" війни із зовнішніми противниками. Можливо він вирішив звернутися до улюбленого сталінського способу відволікання уваги населення від його реальних проблем - до боротьби з вигаданими внутрішніми ворогами.

Путінський режим в боротьбі зі своїми противниками застосовує сталінську інформаційну тактику зразка 1937 року. Взяти, наприклад, історію зі спробою морально дискредитувати Касьянова. Саме про таку чекістську практику в одному з інтерв'ю говорила Надія Мандельштам:

"Потрібно (чекістам), щоб у людини була погана репутація, щоб люди були підготовлені до того, що цю людину поважати не треба. Це дуже часто застосовували. Одне з найзнаменитіших справ побутової компрометації - це знаменитий лікар Плетньов. Лікар Плетньов звинувачувався в тому, що він вкусив свою сестру милосердя. Фотографічні портрети, старий еротоман, народ обурений, люди обурені, портрет сестри милосердя і так далі. Це перший арешт, незадовго. Таким чином готувалася громадська думка до того, що цю людину поважати не треба". А з не шанованою людиною можна зробити що завгодно. Незабаром після цієї чекістської провокації професор Плетньов став одним з обвинувачених на третьому показовому московському процесі 38-го року. Люди готові були повірити в будь-яке звинувачення проти його подільників, раз з ними пов'язаний такий "аморальний тип".

"Сталінська школа фальсифікацій" відроджена, принаймні, на рівні ЗМІ. Звинувачення проти опозиціонерів нагадують процеси 1937-1938 року і за технологією, і за стилістикою

У випадку Касьянова вирішили почати з моральної дискредитації. А Навального прямо оголосили британським, американським агентом і справжнім винуватцем смерті Магнітського (Кірова, Горького та Куйбишева мабуть вбив його дід). "Сталінська школа фальсифікацій" відроджена, принаймні, на рівні ЗМІ. Звинувачення проти опозиціонерів нагадують процеси 1937-1938 року і за технологією, і за стилістикою.

Найнебезпечніше в тому, що цей "інформаційний сталінізм" може стати реальним. Інакше взагалі незрозуміло для чого все це робиться. Адже серйозної загрози опозиціонери для Путіна не представляють, як і в 1930-ті роки - для Сталіна. Але Сталіну потрібен був образ ворога, істерія ненависті, яка об'єднує народ навколо влади. Тому він і заварив всю цю криваву кашу з "ворогами народу". У Путіна вже немає ресурсів на "переможні" війни із зовнішніми противниками. Можливо він вирішив звернутися до улюбленого сталінського способу відволікання уваги населення від його реальних проблем - до боротьби з вигаданими внутрішніми ворогами. У цьому випадку справа телевізійним цькуванням не обмежиться. Знадобиться підтвердження звинувачень у суді, реальні посадки "викритих ворогів". Інакше люди все це всерйоз не сприймуть. Який це шпигун і ворог, якщо він по Москві вільно розгулює і продовжує над своїми обвинувачами потішатися?

Перші показові процеси над "ворогами" вже пройшли: справа Удальцова-Развожаева, українців Сенцова і Савченко і т.д. Боюся, що це тільки проба чекістського пера.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі