"Працюй, курво" - це єдине, що слід казати парламенту

Верховна Рада так і не змінила виборче законодавство. У нас немає жодних відкритих списків. Знаєте, що це означає? Що після дострокових виборів не буде жодної ротації депутатів

Знаєте, в чому головна проблема України? У тому, що люди щоразу готові лікувати наслідки, не звертаючи уваги на причини. Я думаю про це щоразу, як чую про необхідність дострокових виборів Верховної Ради. А чую я про неї регулярно. Причому від дуже різних людей - тих, хто в іншій ситуації погребують потиснути одне одному руку. Але ідея перевиборів опанувала їх уми - кожен у ній вбачає панацею. Хтось - для свого власного майбутнього. Хтось - для колективного. Але головний рефрен той самий: нинішній парламент недієздатний, потрібне оновлення. І саме ця теза змушує голосно сміятися. - Пише журналіст Павло Казарін для Крим.Реалії

Вам розкажуть про контрактну армію, швидкий наступ на Москву, пообіцяють зростання зарплат і долар по 8 гривень

Хлопці, напевно, ви забули, що Верховна Рада так і не змінила виборче законодавство. У нас немає жодних відкритих списків, про які багато говорили два роки тому. У нас та ж сама стара система з "мажоритарщиками", на якій ніде тавро ставити. Знаєте, що це означає? Що після дострокових виборів не буде жодної ротації депутатів. Піде "Народний фронт", але посилиться "Опозиційний блок". Той самий, однопартійці якого носять у Криму партквитки "Єдиної Росії". Посилиться "Батьківщина", лідер якої підписувала паскудний газовий контракт із Москвою 2009 року. Вирине "Свобода", яка за два роки не зуміла придумати нічого кращого, ніж кидати гранати в Нацгвардію. Можливо, там з'явиться партія Михеіла Саакашвілі, але це нічого не змінить. Жодної "Ліги справедливості" чи "Месників" із депутатськими "корочками" в парламенті не буде. Зате буде атракціон небаченого популізму й призупинення фінансової допомоги від Заходу.

А в тому, що популізм буде - і не сумнівайтеся. Це доводить будь-який електоральний цикл: нам пообіцяють що завгодно, окрім тих самих горезвісних черчиллевих "крові, поту і сліз". Вам розкажуть про контрактну армію, швидкий наступ на Москву, пообіцяють зростання зарплат і долар по 8 гривень. Проблема в тому, що очікування "кращого життя" натикатиметься на реальність. Ту саму, де долар коштуватиме 40 гривень. Де західні партнери перестануть надавати Україні будь-яку фінансову допомогу. Врешті-решт, який сенс виділяти гроші країні під час виборів, коли немає розуміння, хто за них відповідатиме?

Якщо вам не подобається ваша дружина, ви можете її прогнати. Але від цього Софі Лорен у вашому ліжку не опиниться

Ви хочете оновлення еліт? А звідки вони візьмуться? За списками яких партій вони прийдуть у Раду? Нинішні виборчі правила побудовані під наявну систему - якщо ви хочете нових осіб, спершу потрібно добитися нового виборчого закону. Навіть якщо припустити, що ККД нинішнього парламенту близько 15%, то хто вам сказав, що ККД наступного буде хоч трохи вищий? Будь-які перевибори в нинішній реальності призведуть не до оновлення парламенту. Вони призведуть лише до перерозподілу місць серед чинних гравців. При цьому парламент буде паралізований на декілька місяців, МВФ припинить фінансування, криза посилюватиметься, населення біднішатиме, а якість управління - знижуватиметься. Це так само очевидно, як таблиця множення.

Вам можуть розповідати інше, але шулери існуватимуть завжди і скрізь. І в цій ситуації є тільки один вихід. Я пам'ятаю, як під час прийняття антидискримінаційної поправки - тієї самої, що повинна була дати українцям шанс їздити в ЄС без віз, - під Радою стояла дівчина з плакатиком. На ньому були тільки два слова. "Працюй, курво". Власне, це єдине, що слід казати нинішньому українському парламенту. Бо країні потрібна приватизація. Зміна правил гри. Зачинення корупційних віконець. Зміна виборчого законодавства. І методи тиску на чинний парламент є. Врешті-решт, ці хлопці ще мали б пам'ятати, як звучить обурена вулиця.

І ще. Якщо вам не подобається ваша дружина, ви, звісно, можете її прогнати. Але від цього Софі Лорен у вашому ліжку не опиниться.

Copyright © 2016 RFE / RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі