Найближча перспектива Росії - гібрид ГУЛАГу з бандитськими 90-ми

Вони все розуміють. І це розуміння приводить їх до страху. Тому що вони розуміють не тільки те, що відбувається, але й те, що вони нічого з тим що відбувається вдіяти не в змозі. Що ті інструменти, які ситуацію могли б виправити, вони самі ж пречудово превентивно і знищили.

Я був не правий. Це треба було дивитися. Нічого нового він, звичайно ж, не сказав - в принципі не міг сказати - але ми ж не розглядаємо його як джерело інформації, правда? Розумні люди давно розглядають його виключно як інструмент для подальшого прогнозування ситуації та моделювання на цій підставі стратегії подальшого виживання себе і своєї сім'ї. А ми ж з з вами розумні люди, вірно?

І не помітити зміни риторики, яка неминуче вплине на обставини навколо нас, ми не можемо.

Ну так ось. Цього разу Путін сказав дві визначні речі.

Перша - анекдот про чорну смугу.

"Я розповім старий замшілий анекдот. Зустрічаються два приятелі. Один іншого запитує: як справи? - Ну от як, в смужку - чорне - біле. - Зараз яка? - Зараз чорна. Проходить ще півроку. - Ну, як справи? Знаю, в смужку. Ну зараз яка? - Чорна. - Була ж чорна. - Ні, виявляється, що була біла", - сказав Путін, додавши, що така ситуація зараз і в Росії.

Тобто - вони все розуміють. І це розуміння приводить їх до страху. Тому що вони розуміють не тільки те, що відбувається, але й те, що вони нічого з тим що відбувається вдіяти не в змозі. Що ті інструменти, які ситуацію могли б виправити, вони самі ж пречудово превентивно і знищили.

А страх завжди породжує агресію.

Закон, що дозволяє ФСБ стріляти в натовп - якраз з цієї серії.

Володимир Рижков, до речі, на "Ехє" вчора чудово сказав про цей закон в тому сенсі, що він майже напевно стане фатальною помилкою для режиму. Тому що переважна більшість режимів зміталося саме після того, як вони віддавали наказ відкривати вогонь на ураження по власному народу. Микола Другий, Чаушеску, Асад і так далі. Китай ось всидів, але Росія не Китай, щоб утримати ситуацію після Тяньаньменя.

Репресії будуть посилюватися. Саджатимуть. А при необхідності - і стрілятимуть

Так ось, вони почнуть тиснути.

І нинішній виток посилення і збільшення масштабності репресій - з цієї ж серії. Посадка Ільдар Дадіна, посадка Дар'я Полюдова, посадка Іван Непомнящий - це принципово нова стадія репресій. Репресії будуть посилюватися. Саджатимуть. А при необхідності - і стрілятимуть. Це треба розуміти.

Але, при цьому - вони відпустять ситуацію в плані вуличної злочинності. Не до цього їм буде. Їм вже не до цього. Вони блогерів саджають. Державною справою зайняті. Істерично штопають імперію, котра розвалюється. І всілякі гопники-бандити це відчувають. Вони завжди відчувають, коли влада стає слабка на цьому полі. І вилазять зі своїх щілин. Такого, що почало відбуватися в останні місяці - щоб спалювали інкасаторську машину посеред білого дня, били директора ЦСКА посеред білого дня ж, влаштовували перестрілки в ресторанах, і ін., ін., ін. - Не було вже давно. Дуже давно.

Тепер буде. Тепер полізуть. Вже полізли.

Тобто наша найближча перспектива - помісь ГУЛАГА-лайт з лихими дев'яностими і, цілком ймовірно, "кривавою неділею".

І друга важлива річ. Про туркоманів.

"Про так званих туркоманов я не чув! Я знаю, що туркмени живуть, наші рідні туркмени в Туркменістані. А тут поняття ... Нам ніхто нічого не говорив ".

Це, мабуть, навіть важливіше. Це, по-моєму, взагалі найголовніше, що сказала влада за останні роки.

Тобто, те, що вони влізли в цей розворушений мурашник, не маючи поняття, куди вони влазять, було зрозуміло з самого початку і так. І те, що вони про туркоманов не знали, і бомблять направо і наліво, абсолютно не отдупляючи, кого вони бомблять, до чого це призведе і де вони літають, теж, загалом-то, було зрозуміло. Але, чорт візьми, все ж десь на дні черепної коробки залишалася надія, що хоча б якісь, хоч поверхневі, консультації з сучасним аналогом Примакова, розуміючого що там до чого і який де розклад, вони все ж проводять.

Ну тому що це це мені, дурневі, про Туреччину можна знати тільки те, що на Істіклялє цілком стерпна в'язниця і в ній можна сидіти. Але якщо ти вліз у регіон з війною - ну, напевно ж ти хоча б проконсультувався з Інститутом країн Азії та Африки?

Ні. Абсолютний нуль. Абсолютний.

Ми влізли в цей наш "Афган-2" взагалі без планів, стратегій і тактичних розробок, взагалі не розуміючи, у що і куди ми вляпалися

Я, коли ось це ось почув, у мене реально шерсть на загривку дибки полізла. Ну не до такої ж міри, блін!

Ні. До такої.

Ми влізли в цей наш "Афган-2" взагалі без планів, стратегій і тактичних розробок, взагалі не розуміючи, у що і куди ми вляпалися, що і як ми там будемо робити і до чого це призведе.

А призведе це рівно до того, до чого привів і перший Афган - війні на роки з подальшим біг-барабумом вже в самій метрополії.

Рівень стратегічного планування у всієї цієї зграї-лійки - нульовий. Тобто взагалі. Блін, ну навіть я цього не очікував ...

"Довго тренуватися без шкоди економіці "укупі" ми не робимо різниці між шиїтами і сунітами" і "я поняття не маю, хто такі туркомани" - не вийде.

Вова цього не розуміє. Але нам це розуміти треба.

І виходячи саме з цих двох векторів і будувати свої подальші стратегії щодо цієї країни.

У рамках проекту "Журналістика без посередників"

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі