Безвізовий режим від ЄС: три запитання до Порошенка

У листопаді 2010 року Євросоюз надав Україні План дій з візової лібералізації. Там написано, що саме треба зробити для того, аби ЄС скасував для українців візи.

Тобто, ще чотири з половиною роки тому Євросоюз сказав: виконайте ось це, і буде вам безвізовий режим.

Виконати обіцяв спочатку Янукович, потім його наступник Порошенко. Обидва називали дати. Обидва обіцянок не дотрималися. Тому українці зараз не мають безвізового режиму. Відео президентського "безвізового" популізму можна переглянути тут.

Отже, низка публічно обіцяних Порошенком протягом останнього року термінів здобуття безвізового режиму виявилася традиційною для української влади мильною бульбашкою. Але президент не здався. І взявся невтомно смикати за рукава Євросоюз: а назвіть-но тепер ви нам дату безвізового режиму! Пам'ятаєте мультфільм про Простоквашине? Там пташка весь час повторювала "Это я, почтальон Печкин!". Чим і довела бідолашного поштара до непритомного стану. Однак Євросоюз уже добре загартований багаторічним спілкуванням з нашими стратегами. Витримає. Хоча йому непереливки.

Порошенкові ж варто поставити три запитання.

Перше. Як Євросоюз може назвати дату надання українцям безвізового режиму, якщо ця дата залежить від того, коли Україна виконає необхідні умови?

Друге. Надаючи План дій з візової лібералізації у листопаді 2010 року, Євросоюз ще тоді чітко сказав: візи скасують після його виконання. Навіщо нам конче потрібно, щоб зараз він сказав це ще раз?

Третє. Чому Молдова, Сербія, Чорногорія, Албанія, Македонія та навіть Боснія і Герцеговина змогли виконати вимоги Євросоюзу і отримати безвізовий режим, а ми не можемо, ще й вимагаємо від ЄС якихось додаткових рішень чи гарантій?

Нинішній дипломатичний тиск Києва на ЄС цілком заслуговує на те, аби увійти колись до підручників із зовнішньої політики. Як яскравий приклад чи то зовнішньополітичної дитячої інфантильності, чи дорослої неадекватності вищого українського керівництва. Порошенко та інші мають не вимагати чи говорити, а багато чого зробити, аби ЄС скасував для наших громадян візи. Звичним популізмом та словоблуддям тут не відбудешся.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі