Ринок все активніше використовує нестабільність цін на нафту

Останнім часом ціни на нафту стрибають з такою швидкістю і частотою, що не поцікавитися "чому?" просто неможливо. Приміром, чому ICE і NYMEX (два головні біржові майданчики торгівлі нафтою) в середу здивували нас падінням цін на барель, а вже через кілька днів підняли їх на 6%?

Відповідаючи на це питання, до уваги слід брати не тільки фундаментальні рішення інвесторів. Біржова торгівля сьогодні залежить від ряду тимчасових факторів впливу, які і "роблять погоду" на ринку. Країни ОПЕК за фундаментальну базу взяли глобальну установку, яка не знижуючи обсяги щоденної промисловості робить доступною нафту для країн, що намагаються вивести економіку з кризової фази. У результаті такого рішення, ринок використовує ті самі одномоментні фактори (в спекулятивних цілях, природно), які і впливають на цінові скачки.

Яскравий приклад зростання ціни на нафту - це ситуація вівторка, коли в ході торгів ціни за барель травневого ф'ючерсу NYMEX сягнули $ 53,98 (ціна виросла на $ 1,84) на нафту WTI. А ICE - $ 59,10 (це на $ 0,98 більше попередньої ціни) на Brent. Факторів "впливу" на старті торгів було декілька. По-перше, це інформація з Саудівської Аравії про те, що аравійська нафта, можливо, стане вище в ціні. По-друге, звільнений від санкцій Іран виходить на ринок. І по-третє, стало відомо, що той же Іран відправив делегацію до Китаю для продажу нафти. Як результат - ціновий тренд знизився в ціні. Здавалося б, все вірно: пропозиції зростає - ціни падають. Але чомусь той факт, що до повного зняття санкцій з Ірану в 2016 залишився ще рік, під час якого потрібно ще чимось годувати країну, інвестори до уваги не взяли.

Тим часом стає відомо, що в США ринок зайнятості поповнився аж 5133000 нових місць (і це тільки за лютий), що означає підвищення споживчої активності. Попит на бензин відповідно теж виріс.

Важливим чинником впливу на ціни став огляд Short-Term Energy and Summer Fuels Outlook від Управління енергетичної інформації США (EIA), де прогноз нафтовидобутку в США на 2015 рік був нижче на 120 тис. барелів у порівнянні з попереднім прогнозом. Це означає, що цього року щоденний внутрішній видобуток буде близький до 9230000 барелів. EIA також вважає, що щоденний світовий попит на нафту протягом двох років підніметься на 60 тис. барелів.

Оптимістично, чи не так? Але лише на перший погляд. Новина про підвищення цін на аравійську нафту заграла новими фарбами, коли стали відомі деякі її деталі, озвучені міністром нафти Саудівської Аравії Алі ан-Наїмі. Так, ціни на нафту піднімуться з обох сторін. Але тільки у цей список не входять виробники, що входять в ОПЕК. Цей факт змінює ситуацію і позабіржового ринку нафти, де відповідно ціни теж підніматись не будуть.

Такі ось фактори і впливають на ціни світового нафтового ринку. І, на жаль, не варто сподіватися, що й надалі ціни перестануть бути такими "полохливими". Наприклад, нафтову торгівлю США чекають спекуляції по марці WTI. Приводом для цього стане можливе скорочення числа нафтових свердловин, в результаті чого очікується спад внутрішнього видобутку. Можливі зміни і з боку Європи стосовно нафти марки Brent. Так як в Саудівській Аравії березень був рекордним за обсягом добового видобутку (цілих 10,3 млн барелів). А в 2016 році стане очевидним нашумілий вже зараз потік іранської нафти.

Важливим є те, що "стрибаючі" ціни на нафту підпорядковують собі ще й ситуацію ринку Форекс. Адже чим дорожче нафта, тим нижче долар США (USD). А це можна використовувати у продажу валютних пар - долара США з канадським (USD / CAD) і норвезької кроною (USD / NOK).

З євро (EUR) ситуація не така однозначна, як з доларом США. Зростання ціни на нафту, звичайно ж, може стати причиною незначного підйому європейської валюти. Але справа в тому, що зі злетом євро буде неминучим і зліт цін на нафту. Адже нафта купується в доларах США. І чим дорожче євро, тим більше доларів потрібно витратити для укладання угоди.

Гостро відбивається ситуація нафтового ринку і на Єні (JPY), причина цьому - сильна залежність Японії від імпорту нафти. Так що з підняттям ціни на нафту, єна різко дешевшає в форекс-парах. Найменш залежні від ситуації нафтових цін є пари CAD / JPY і EUR / JPY. Що стосується рубля (RUB), то він також вразливий до нафтових "скачок". При падінні ціни на нафту Форекс відразу ж прагне продавати пари за участю російського рубля.

В Україні ситуація неоднозначна. Адже ціни на нафту падають, але паливо в Україні не дешевшає. З 11 млн. т нафти 8 млн. т було імпортовано (до анексії Криму). Цінові ж злети і падіння нафти не так сильно впливає на український ринок через нестабільність гривні.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі