Юрій Дерев'янко
Народний депутат України, один з лідерів партії "РУХ НОВИХ СИЛ" Михайла Саакашвілі
17.03.2015

Особливий статус на Сході може відбутися за сценарієм Путіна 

Якщо ми приймемо особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах східних областей, то це може легалізувати сценарій Володимира Путіна.

Запропонований формат надання особливого статусу деяким східним регіонам підтримувався Росією, щоб спробувати в такий спосіб забезпечити формування в Донецькій і Луганській областях влади через своїх представників.

Коли ми кажемо, що Україну треба повернути на всю територію, ми повністю це підтримуємо. Але в якому форматі ми будемо її повертати?

На нашу думку запропоновані зміни несуть в собі такі загрози.

По-перше, органи державної влади там діяти не будуть, а функціонуватимуть виключно органи місцевого самоврядування.

По-друге, на цій території забороняється притягувати до кримінальної відповідальності всіх осіб-учасників нинішніх подій на території Луганської та Донецької областей.

По-третє, Україна зобов'язується гарантовано фінансувати за допомогою захищених статей бюджету органи місцевого самоврядування, які фактично будуть непідконтрольні центральній владі.

Це означає, що у відповідності до запропонованого законопроекту, на територіях Луганської та Донецької областей за рішенням відповідних міських, селищних і сільських рад можуть бути створені загони міліції, які не будуть підпорядковуватись центральній міліції. Так само пропонується призначення прокурорів та суддів виключно за погодженням з місцевими органами влади. Такі норми дають необмежену і неконтрольовану владу місцевим радам.

Ухвалення запропонованих змін можливе лише за умови запровадження миру на всій території України, проведення чесних виборів під контролем центральної влади та реального дотримання російським агресором всіх раніше досягнутих домовленостей.

Ми цей шлях уже один раз пройшли, коли ухвалили закон (Закон про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей), і 7 грудня 2014 року повинні були відбутися вибори на тих територіях. І тоді зобов'язання, які брали на себе "ДНР-ЛНР", а насправді російський агресор, також стосувалися роззброєння бойовиків і проведення виборів. Проте цього не було зроблено. Натомість були підсилені і закріплені позиції терористів. І ми отримали Дебальцево та нові інші проблеми і лінія розмежування знову посунулася у підсумку.

Довідка:

Київ зобов'язався прийняти закон про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей в Мінському протоколі 5 вересня 2014 року

12 березня РНБО підтримала рішення про визначення меж окремих районів Донбасу, де запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування.

Для реалізації цього рішення має бути увалена постанова ВР та внесені зміни до закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування на території окремих районів Донецької та Луганської областей", який був ухвалений у вересні 2014 року.

Нагадаємо, напередодні Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради проект постанови про визначення окремих районів, в яких вводиться "особливий статус".

Відповідний проект № 2374 від 14.03.2015 "Про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких вводиться особливої порядок місцевого самоврядування" опубліковано на сайті ВР.

Проект Постанови наразі передано на розгляд керівництву Ради. Передбачалося, що документ буде винесено на розгляд депутатів у вівторок 17 березня.

Як відомо, 16 вересня Верховна Рада проголосувала законопроекти про особливий статус Луганської і Донецької області. Прийняти закон про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей офіційний Київ зобов'язався в мінському протоколі 5 вересня 2014.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі