За кого нас мають: свідомий виборець чи електорат, який має свою ціну.

Ще на старті виборчої компанії до ВРУ експерти попереджали про шалену атаку "грошових мішків" за виборчим електоратом. Так, заступник генерального директора Комітету виборців України Наталія Линник озвучила шокуючі цифри: кандидати у депутати у мажоритарних округах планують витратити на один округ для прямого і непрямого підкупу виборців від 1 до 3 мільйонів доларів. Нажаль дані прогнози справджуються, на Хмельниччині широко відомі кандидати в нардепи Віктор Бондар, Олександр Герега (співвласник ТОВ "Епіцентр К", мережі "Епіцентр"), Андрій Шинькович (заступникголови, ТОВ "Епіцентр К"), Сергій Лабазюк (власник групи компаній "VITAGRO", телеканалів "Ексклюзив", "TV7+"), Тетяна Василик (протеже регіонала Сергія Буряка, власника компанії "Сварог Вест Груп" та інш. не жаліють коштів на власний піар. Ще одна особливість цієї компанії чи цікава закономірність: чим більше кандидат себе заплямував в минулому – тим щедріший він являється зараз, особливо це стосується колишніх регіоналів чи їх найвідданіших посланців на округи.

Приміром, що стосується одного із округів на Хмельниччині, зокрема 189-го округу то безумовним фаворитом з щедрості тут є представник О. Гереги Андрій Шинькович. Загалом відомо, що від Олександра Гереги по всій країні пішли на нинішні вибори Володимир Гончаров по округу №212, частина Дарницького району столиці, заступник директора ТОВ "Епіцентр К" та в окрузі №97 (Київська обл.) Олена Москаленко, економіст із фінансової роботи в ТОВ "Епіцентр-К". Схема побудови самопіару "герегерців" доволі однотипна – заснування громадської організації із гучною назвою та "вкладання" коштів у потрібний округ від імені цієї ж організації. Якщо Володимир Гончаров пішов на вибори від ГО "Будуймо разом Україну" то Олександр Герега та Андрій Шинькович вбралися у співзасновники ГО "За конкретні справи". Володимир Гончаров "оброблює" виборців цілими під'їздами та будинками, оскільки вже відрапортував про ремонт 95-ти під'їздів, встановлення 11-ти дитячих майданчиків та ремонту 1500 м2 покрівель. Андрій Шинькович працює поки скромніше, ставлячи економні пластикові вікна, двері та демонструючи прорегіональній громадськості міста-супутника ХАЕС Нетішина володіння Олександра Гереги, вочевидь натякаючи, що в разі активному сприянню перемозі та гіпнозуванні електорату отримаєте щось схоже. Слід зазначити, що місто Нетішин (Хмельниччина) на минулих виборах до Верховної Ради стало ключовим в окрузі, віддавши крісло нардепа свободівцю Ігорю Сабію.

До слова, Володимир Гончаров та Андрій Шинькович мають і певний досвід в нещодавній передвиборчій гонці на позачергових виборах до Київради. Якщо виборці 11-го округу м. Києва не встояли перед "щедротами" Володимира Гончарова, завдяки чому той здобув омріяне крісло депутата Київради, то Андрій Шинькович отримав фіаско та програв місцеві київські вибори в окрузі №15 "Ударівцю" Ярославу Гулею, власнику медичного центру "Біомед". До речі, на згаданому окрузі №189 по виборам до ВРУ в чергове засвітився нині безпартійний ще один аутсайдер київських перегонів Анатолій Артемчук, який йшов по округу №60 м. Київ від "Удару". Ось так бідолахи мечуться від виборів до виборів, від округу до округу, наряджаються то в партійні принади, то в безпартійні – шукають довірливий електорат.

А тепер всі активно кинулись муштрувати болючу тему АТО на сході країни. Тема дійсно нова і так масово ще ніколи за історію незалежної України не використовувалася. Хтось дарує одяг військовим, хтось техніку, хтось передає чи возить продукти до зони бойових дій, хтось просто постійно говорить про важливість допомоги військовим і добровольцям. З одного боку, ніби важлива для країни справа - допомагати українським військовим повинен кожен свідомий українець. Однак, коли це роблять кандидати, та ще й постійно на цьому піаряться, то це вже більше схоже на непрямий підкуп виборців. Адже все це робиться максимально публічно, на камеру, з відповідним позуванням, посмішками чи серйозними виразами облич ( залежно від ситуації), рукостисканням, обніманням і т.д.

Та повернемось до Хмельниччини, щоб докопатись до істини чим "помазані" її округи, що туди кинулись наввипередки "грошові мішки"… Як виявляється, після постійних колотнеч і політичних міжусобойчиків регіон став "незайманий" адже тільки нещодавно там знятий губернатор-"ударівець" Леонід Прус, а в обласній раді після скандалу із виключенням з лав "Батьківщини" голови фракції Івана Гладуняка фракція "Батьківщини" саморозпустилася і фактично білосердечні теж втратили владу в регіоні. Тож саме вибори мають розставити всі крапки над І. Мабуть тому Хмельниччина виявилась прихистком для "грошових мішків" на передодні виборів та широкомасштабної люстрації в державі. Той, хто зірве кущ у більшості округів області, той прибере до рук і всю область. Найбільші шанси пророкують Олександру Герезі. Як повідомляє портал "Мій Київ", "завдяки тому, що Галина Герега є старою подругою куми Петра Порошенко Оксани Білозір, для "регіонала" Олександра Гереги, а також його помічника Андрія Шиньковича відкрилось "зелене світло" на округах №192 і №189 в Хмельницькій області. В результаті "Блок Петра Порошенка" на обох округах навіть не виставлявся". Та після цьогорічних потрясінь в країні не можна скидати з рахунку свідомість виборця, далеко не всі погодяться на роль продажного електорату. До того ж, чимала частина виборців мають доступ до мережі Інтернет і обізнана зі схемами повернення витрачених коштів з підкупу електорату. Тож прослідкувати схеми повернення коштів та "політику" того чи іншого кандидата не представляє особливих зусиль.

Всього в декілька кліків мишкою і виявляється той-таки герегівець, депутат Київради Володимир Гончаров пів року не пробув депутатом, а вже рветься до парламенту. Однак, амбіції підкріплені зайвими грішми річ не грішна, але цього не скажеш про сепаратизм, на якому того спіймали ЗМІ в столиці. За повідомленням порталу "Мій Київ" депутат-сепаратист розповсюджував власну газету і з опублікованою мапою України без Криму!

Інший герегівець Андрій Шинькович під виглядом політичного експерта ще в 2012 році застерігав виборця "бути обережним і не піддатися ейфорії, яку уряд спробує викликати у народу українськими "європерспективами", хоча їх, насправді", на його думку не має. Зате, виявляється, маємо чудові "відносини з Росією, яка, між тим, на відміну від Євросоюзу пропонує нам рівноправне , взаємовигідне співробітництво"! Не менш дивно рік тому "вирішився" трагічний випадок в одному із супермаркетів "Епіцентр" м. Київ. Тоді загинув 69 - річний чоловік від падіння важкої пелети з підвісними стелями, яка проломила йому голову на очах всієї сім'ї, повідомляє "Ділова столиця". "Але ми вже можемо однозначно стверджувати, що вини персоналу в цьому нещасному випадку немає. Одна з версій - сама пелета була виготовлена ​​з порушеннями" , - сказав заступник глави зі зв'язків з громадськістю Андрій Шинькович. "Ця пелета з підвісними стелями була нестандартного розміру – 1.2 м на 1.2, а ширина стелажа, на якому вона лежала – всього 1 метр. Якби пелету поклали правильно, тобто так, щоб вона не визирала над рядом, то б цього не сталося", - розповів неофіційно один із співробітників "Епіцентру". Але Шинькович це заперечив: "у нас товар так ніколи не викладається"... Кажуть в народі "яблуко від яблуні не далеко падає", так і наставник Андрія Шиньковича Олександр Герега "прославився" значно страшніше.

Вочевидь про те, що Олександр Герега голосував за диктаторські закони 16 січня, які дозволили силовикам посилити репресії проти протестуючих і призвели до загибелі людей, знають майже всі.

Копія з офіційного сайту народного депутата Олександра Гереги.

Разом з тим, крім цього, колишній регіонал у найважчі лютневі дні Майдану взявся за розробку "надважливого" законопроекту №8841, котрий мав внести зміни до Кримінального Кодексу з метою введення нового покарання "штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років" всім громадянам, причетних до бойкоту товарів Партії регіонів. За словами Олександра Гереги, до розробки законопроекту його спонукали величезні збитки, яких зазнали від економічного бойкоту Партії регіонів мережі "Епіцентр". Тоді, у Верховній Раді йому вдалось зібрати 232 підписи за цей законопроект.

Той-таки наближений до регіонів "позафракційний" Сергій Лабазюк, що йде кандидатом в нардепи по округу №188, не менше за "герегерців" збагатив мережу Інтернет своїми "подвигами". Окрім голосування за диктаторські закони отримав титул "Дорожник 2013 року" від незалежного громадського порталу за вміння натендерити в 2013 році лише в одній області і лише тільки на ремонті доріг 107 млн. грн. Ось які дива витворяє мандат народного депутата. Загалом за даними "ВДЗ" лише одна його фірма "Аграрна компанія 2004" виграла тендерів на загальну суму 236,41 млн. грн.У червні цього року нардеп Сергій Лабазюк зареєстрував у Верховній раді лобістський законопроект, яким пропонує, зокрема, здійснювати спрощені процедури закупівлі щодо будівництва, ремонту і утримання доріг за окремим законом і за скороченими термінами.

Що й казати, ці історії можна продовжувати до безкінечності і це лише вершина айсбергу, що доходить до ЗМІ. Поки політична корупція, яке є базою функціонування кланово-олігархічної моделі економіки, квітне в країні немов амброзія загрозливими темпами, доля країни залишатиметься в руках мільйонів простих українців. Відтак, кожний із нас має відповідально підійти до вибору за того чи іншого кандидата чи партії, адже ці вибори повинні запустити маховик люстрації та викорінення корупції. Лише подолавши корупцію ми демонтуємо кланово-олігархічну модель економіки, забезпечимо успішність демократичних процесів державотворення, економічний розвиток, необхідний рівень обороноздатності та духовне відродження, що в цілому підвищить добробут і якість життя кожного із нас.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі