Юрій Благодир
Народний депутат України. Основна сфера діяльності - поглиблення співробітництва між Україною та ЄС.
28.06.2014

Черговий крок у побудові успішної України!

Президент підписав економічну частину Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Не буду оригінальним та скажу, що це вирішальний та прогресивний крок для нашої держави. За часів незалежності у нас було не так багато подій, які реально мали би таку ж важливість, як ця. Для того, щоб розуміти куди ми рухаємось, просто скажу, що Євросоюз – це високотехнологічний, а не сировинний ринок з 500 мільйонним населенням, річним внутрішнім валовим продуктом в майже 13 трлн євро та середнім ВВП на душу населення в 25.700 євро. Більш того, ЄС вже зараз веде переговори про зону вільної торгівлі з США та Канадою. Без зайвої патетики, можна констатувати, що це світовий лідер.

Говорячи про Угоду, відмічу, що переваги більш тісної кооперації з ЄС очевидні. При цьому, Угода відкриває для України широкі можливості, а її реалізація - це шлях до економічного та соціального прогресу. Проте, не будемо забувати, що підписання Угода – це тільки перший крок, тутважлива реальна щоденна професійна робота управлінських команд,- починаючи з гармонізації національних стандартів до європейських, закінчуючи реальною підтримкою модернізації неконкурентних секторів та підприємств. Особливо важливо це розуміти в контексті нашого відставання від західного світу. Не втомлюсь повторювати – для того, щоб наздогнати розвинуті держави, Україні потрібно "бігти". І це за умови, що постіндустріальний світ буде "поступово крокувати", а не зробить черговий стрибок у своєму розвитку.

Прикладів позитивного впливу економічної співпраці з Європейським союзом існує безліч. Якщо ми звернемось до прикладу багато в чому схожої з нами Польщі, то зрозуміємо, що основний свій економічний прогрес країна зробила якраз у проміжку між підписання асоціації та вступом до ЄС. Максимально показово це відображено на графіку: об'єм експорту товарів з Польщі незрівнянно вищій, у порівнянні з Україною. І це при тому, що вітчизняна економіка майже повність є експортно-орієнтованою.

За показником об'єму експорту, ми можемо констатувати таку ж ситуацію, як і за більшістю інших економічних та соціальних показників у порівнянні України та Польщі: на початку 1990-их ми знаходимось на однакових позиціях, після цього Польща проводить реформи та починає інтегруватися до європейської спільноти та поступово нас обходить, надалі Польща стає просто недосяжною. Так, об'єм експорту товарів з України за останні двадцять років також зріс, але ці показники не йдуть ні в яке порівняння з успіхами нашого західного сусіда.

Окремо хотів би наголосити, що наші західні партнери вже не раз доводили, що готові підтримати Україну в непростій економічній ситуації та на шляху кардинальних змін та реформ. Так, цього тижня ЄС вже заявило, що якщо навіть економічна частина Угоди про асоціацію не буде ратифікована, то Брюссель продовжить дію односторонніх преференцій для українських товарів на європейському ринку. Сподіваємось, що цього не станеться, але сама готовність Європи піти на такі поступки говорить про багато. Особливо це показово на фоні постійного економічного шантажу з боку Російської федерації, яка постійно встановлює для України найвищу ціну на газ у світі, а потім з барського плеча робить дисконт.

Також маємо згадати про аналітичну розробку Центру економічних досліджень Інституту економічних досліджень і політичних консультацій та Німецької групи радників при уряді України, відповідно до якої поглиблена Угода про зону вільної торгівлі з ЄС дуже вигідна для України. Так, експерти прогнозують зростання добробуту населення: у середньостроковій перспективі на 4,3%, в довгостроковій - на 11,8%. Крім того, результати дослідження говорять також про розвиток експорту-імпорту і підвищенні зарплат.

Цікавим на цьому фоні також є дослідження Київської школи економіки, щодо того, як розвивався б український експорт, якби країна уклала Угоду про асоціацію з ЄС ще в 2009 році. KSE констатує, що співпраця з ЄС дозволила би не тільки збільшити експорт, а й зменшити частку сировинної продукції в ньому з 16% до 10-12%. Більш того, через рік після підписання Угоди на зовнішній ринок вийшло би на $ 9-10 млрд більше українських товарів, а через два роки - на $ 25-28 млрд більше.

Перспективність та вигода від остаточного підписання Угоди про асоціацію з ЄС очевидні. Однак, завершуючи, ще хотів би додати, що крім економіки, сьогодні Україна також підтвердила свій світоглядний вибір. Вибір, який говорить про прихильність до ідей свободи, демократії та поваги до особистості. Хай це звучить дуже пафосно та патетично, але ми ще раз підкреслили, що Україна – європейська держава, а українці – європейська нація.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі