Veresen
Економіст з міжнародних економічних відносин. Тема захищенної наукової роботи - "Пороги міжнародних ринкових відносин в науці" (на німецькій мові).
21.06.2014
6

Курськ

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Курськ - нині обласне місто в РФ. Це давнє місто вперше згадується в писемних джерелах за 1095 роком, але первісна фортеця виникла тут ще у роки правління Ярослава Мудрого, отже, до 1054 року. Тривалий час Курщина входила в Сіверську землю, у 1180-х роках на воєводстві в Курську був Всеволод Святославович, брат князя Ігоря Святославича, героя "Слова о полку Ігоревім".

У 1238 році Курська фортеця було нещадно зруйнована авангардом Золотої Орди - московітами. У 1360 році місто було звільнено від московитів і знову ввійшло в склад України (Литовська держава), як частина Київської землі. Через своє положення на торговельному шляху, місто зазнавало нападів з боку Московії. Станом на 1708 рік Курськ належав до Київської землі, а значна частина західних теренів належала гетьману України Івану Колединському (Мазепі), як нащадку роду Ольговичів (Корибутів-Вишневецьких).

Вражає незнання походження назви міста. Назва "Курськ" утворена від латині "curro" - бігти, текти (латинь"cur" - доглядати, стежити), а його синонімом є назва міста Мченськ (змінено на "Мценськ"). Саме тому катедральним храмом цього міста є храм Казанської богоматері - Провідної зорі, яка "путь каже" (Одигітрія - Провідна, Державна). Отже, назва міста Курськ водночас присвячена Україні (грецьке Ουκρανια, Ουκραїνα - Держава).

Російські дослідники топонімії вважають, що назва міста "Курськ" походить від слова "куропатка" ("кур" - півень), посилаючись на гідронім "Кур", або ж відшукують фінське "кур'я", як "затон" ріки, що цілком невірно. Як і назва кавказької ріки "Кура", гідронім "Кур" зберігає первісний образ, як "сторожовий" так і "шляховий" ("путь каже", "стежить").

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі