Оля Швед
Активна журналістка. Люблю подорожувати, музичні фестивалі, хороші книги, якісну музику, мистецтво та цікавих людей.
21.05.2014

Як знищити колорадських жуків?

Навесні моя покійна баба завжди мала клопіт – колорадських жуків. Вона вела із ними справжню війну за грядку картоплі за хлівом. Щойно жуки вилазили із землі і починали нищити молоді пагони картоплі, баба боролася з ними народними методами. Обливала кущі картоплі мильним розчином, між грядками садила молоду цибулю - її запах нібито жуки не переносять. Але все було марно.

Тоді бабця бралася за "важку артилерію". Китайські препарати для винищення колорадів розводила у воді і обприскувала кущі. Жуки дриґали лапками і падали на землю. Баба радісно потирала руки і передбачала гарний урожай картоплі. Але із сусідніх городів прилітали нові шкідники і об'їдали крайні кущі картоплі під корінь.

Бабця навіть заставляла мене, тоді 12 річну, їх збирати. У колгоспі колись за це навіть за це платили гроші – 20 копійок за літрову банку жуків. А мені баба пообіцяла купити кілограм цукерок "Дубок".За три години я назбирувала півтори літри жуків. Увечері смоктала карамельки і дивилася, як коричнево-жовті горять у вогнищі. Доречі, колорадські жуки дуже добре горять.

Картоплю ми щороку рятували. Баба домовлялася із сусідами, і всі разом в один день кропили свої поля найдорожчою отрутою від шкідників. І вже до осені колорадські жуки на полях не з'являлися.

Моя баба померла ще п'ять років тому. Вона не знає, що ми боремося із іншими коричнево-жовтими шкідниками. Вони також з'являються навесні - агресивні, живучі і дуже численні. Але я знаю, який перевірений метод запропонувала б моя баба: згуртуватися із сусідами і гуртом знищити шкідника. Тоді за майбутнє можна бути спокійними.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі