Громадянська експертна Рада. Пропозиції по виходу з кризи

ГРОМАДЯНСЬКА ЕКСПЕРТНА РАДА м. Київ

Президенту України                                                                              В.Ф Януковичу


Копія: керівникам опозиційних фракцій                                                       у Верховній Раді України

Верховному представнику                                                                      Європейського Союзу з питань закордонних справ                              і політики безпеки К. Ештон

Зважаючи на загострення політичної та соціально-економічної кризи в країні та необхідності вжиття термінових кроків для її подолання, надання нового імпульсу для євроінтеграційного поступу України, група експертів, які об'єдналися в Громадянську експертну раду, пропонують:

- вжити термінових політико-правових заходів для повернення до парламентсько-президенської форми державного устрою України;

- призначити перехідний технічний уряд для стабілізації політичної, економічної та фінансової ситуації та узгодження умов для якнайшвидшого підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС;

- провести засідання "круглого столу" за участю представників влади, опозиції та громадянського суспільства для обговорення шляхів повернення до парламентсько-президенської форми державного устрою України, узгодження кандидатур для нового уряду та визначення програми його діяльності.

На думку експертів, "круглий стіл" має стати майданчиком для переговорів, а не обміну заявами. Тому його склад має бути обмеженим. Пропонуємо, щоб кожна зі сторін була представлена трьома делегатами. Кожен з делегатів мав би право залучити до трьох радників.

Від громадянського суспільства участь у засіданні круглого столу братимуть визначені ним представники незалежного позапартійного експертного середовища.

Сторони погодяться запросити трьох уповноважених представників Європейського Союзу як гостей "круглого столу".

Зважаючи на поточний розвиток політичної ситуації, таке засідання має бути скликане негайно на нейтральному майданчику (АН України, Дипломатична академія при МЗС України тощо).

Зволікання з прийняттям відповідальних рішень матиме своїм наслідком радикалізацію політичної ситуації, створення паралельних органів державного управління, остаточну втрату теперішніми політичними силами довіри з боку громадянського суспільства. Ми ж закликаємо до ненасильницького способу вирішення проблем, який відкриє шанс для врегулювання.

З повагою,

Члени Громадянської експертної ради:

Березюк Олег

Бондарчук Сергій

В'язівський Володимир

Зеленчук Василь Васильович

Капранов Віталій

Капранов Дмитро

Квіт Сергій Миронович

Кривдик Остап

Курков Андрій Юрійович

Лановий Володимир Тимофійович

Лужецький Ростислав

Матвієнко Костянтин

Небоженко Віктор Сергійович

Неживенко Оксана

Ніцой Андрій Анатолійович

Огризко Володимир Станіславович

Портников Віталій

Рябенко Петро

Савченко Олександр Володимирович

Шандра Володимир Миколайович

Київ, 23 грудня 2013 р.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі