Олександр Бригинець
Журналіст, громадський діяч, Позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО
29.08.2013
1

Чиновники вшанували загиблих одним квадратним метром розкопок

Влада вважає, що провела розкопки в Довжиканському лісі Житомирської області. У ньому в часи Другої світової війни було розстріляно та закопано живцем 20 тис. громадян, і який громада намагається врятувати від забудови, щоб зробити його меморіальним.

Житомирська райдержадміністрація утворила на мою вимогу робочу групу з виявлення можливих захоронень військовополонених та цивільного населення у період 1941-1943 років у районі с. Довжик. Ця група провела розкопки на 1 кв. м. лісу і стверджує, що ніяких решток людських тіл, артефактів чи інших предметів виявлено не було.

Коли я кажу про один квадратний метр, то це не метафора. Розкопки були проведені дійсно на одному квадратному метрі лісу: влада зробила 15 шурфів діаметром по 30 см. Запитайте у будь-якого археолога чи дасть це уявлення про реальний стан на цій території, яка сягає багатьох гектарів. Кожен археолог вам точно скаже - це все одно, що робити висновки щодо голосування країни, опитавши кількох сусідів. Таким чином, можна сміливо казати, що житомирська влада формально поставилася до проблеми. А розкопки робила не для того, щоб виявити рештки загиблих, а для того, щоб поставити галочку - робота, мовляв, зроблена.

Я не здивуюся, якщо виявиться, що ніяких розкопок не було взагалі. Адже і виділенням землі під забудову, і створенням робочої групи для розкопок займалась одна установа. Якщо розкопки і були проведені, то проводилися вони в місцях, де завідомо не могло бути згаданих поховань.

Коли йдеться про політику, то ПР і її чиновники, які якраз і є керівниками адміністрацій по Україні, згадують про жертв війни, ледве не особисто фарбують пам'ятники загиблим, перерізають стрічки, і плачуть в камеру, а коли йдеться про реальну трагедію, про реальне припинення знущання над пам'яттю загиблих, і при цьому необхідно виступити проти комерційних інтересів наближених до влади осіб, весь патріотичний пафос регіоналів лопається, як мильна бульбашка. Тому що послідовні?

Звернувся до голови Житомирської обласної державної адміністрації з вимогою належним чином розслідувати ситуацію з псевдорозкопками та неналежним вшануванням пам'яті загиблих. А також в прокуратуру Житомирської області щодо фальсифікації висновків експертизи, яка зроблена, вочевидь, на основі мізерної кількості інформації.

Нагадаю, ухвалою Житомирського апеляційного суду відкрито провадження по заяві державного підприємства "Житомирське лісове господарство" до Житомирської районної державної адміністрації та інших про визнання недійсним розпорядження Голови районної державної адміністрації, яким було роздано 24-ом підставним особам під садівництво 2,5 га землі, та визнання недійсним державних актів на право власності на земельні ділянки.

За архівними документами, у Довжиканському лісі було замордовано десятки тисяч осіб. За свідченнями очевидців тих трагічних подій, на території лісу фашисти масово розстрілювали та закопували живцем людей. Масові розстріли та катування охоплюють територію, починаючи від Богунії і закінчуючи лісом в с. Іванівки Житомирського району Житомирської області. 

На околиці Богунськогого району Житомирської області був розташований табір для військовополонених "Stalag-358" , де було виморено голодом, закатовано та розстріляно більше 65 тис. радянських військовополонених. У післявоєнні роки ці могили-кагати зрівняли із землею бульдозерами. При будівництві заводу в с. Довжик були виявлені цілі кагати кісток та черепів людей.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі