Орест Зуб
Мандрівник, блогер і підприємець. Перший україномовний інфобізнесмен, Інфоприємець. Автор openmind.com.ua та ukraine-travel-secrets.com. Наразі відвідав вже 45 країн на 4 континентах. Частий гість та спікер на різноманітних заходах, активно надає послуги, проводить класні он-лайн тренінги і частенько фігурує у ЗМІ.
14.06.2013
13

Українці в Сінгапурі

Сінгапур! Що ховається за цим словом для пересічного українця? Держава, місто, майбутнє, невідоме або ж країна штрафів?

Нам вдалося потрапити туди під час зимової мандрівки Південно-Східною Азією. Хоча, краще сказати, це було заплановано, адже не побувавши у Сінгапурі, просто неможливо до кінця зрозуміти цілого регіону.

Це місто-держава, сучасний поліс, знаходиться практично на екваторі, на самому краю континентальної Азії. Ще двісті років тому на цьому дрібному клаптику землі не було нічого, а зараз ця маленька країна задає ритм розвитку не лише регіону, але і цілому світові.

Декілька скромних титулів:

  • Четвертий найбільший фінансовий центр у світі
  • Другий найбільший у світі ринок азартних ігор
  • Тут знаходиться третій найбільший нафтопереробний завод
  • Порт Сінгапуру входить до п'ятірки найнавантаженіших портів світу
  • В країні більше доларових мільйонерів на душу населення ніж будь-якій іншій країні світу
  • Світовий банк відзначає Сінгапур як державу, де найлегше у світі робити бізнес

У чому ж секрет?

По-перше! Локація, локація і ще раз локація. З берегової лінії міста видно десятки танкерів, які очікують свого заходу в порт. З часів заснування міста і по сьогодні Сінгапурська протока є одним із найнавантаженіших морських шляхів світу, через яку найшвидше можна дістатися з Китаю у Індію і далі на захід у Африку та Європу. Тут ніколи не було нестачі економічної активності.

І друга причина – Люди. Історично, як етносу, сінгапурців не існує. Держава здобула незалежність у 60х рр. двадцятого століття від Великобританії. Абсолютно більшу частину населення складають китайці, малайці та індуси. І саме завдяки спільній гармонійній роботі цих трьох начебто різних народів у дусі західного менеджменту і маємо сучасного Азіатського Тигра.

Але окрім роботи тут є ще багато чим зайнятися. Незважаючи на те, що місця в цілій країні не так вже й багато (за площею Сінгапур приблизно такий самий, як Київ, а населення більше п'яти мільйонів), навіть у самому центрі доволі багато зелених територій.

Парки Сінгапуру це зовсім окрема розмова, яка заслуговує далеко не однієї статті. Додам лише, що за кілька десятків метрів від ожвавлених вулиць за кількома рядами кущів або інших тропічних рослин Ви почуватиметеся, наче у центрі справжніх джунглів.

Достатньо тут і сучасних розваг. Під ці потреби тут виділено, щонайменше, цілий острів – Сентоса. На п'яти квадраних кілометрах розкинулися численні готелі, розважальні центри, пляжі, акванаріум, музеї та інші цікавинки.

Дістатися до острова можна різними шляхами, один з яких ось такі вагонетки.

Не зважаючи на бурхливий девелопмент і  темпи розвитку у місті залишилися історичні квартали Вікторіанської епохи, один з яких Чайнатаун (Китайський квартал), дрібненькі будиночки якого більшу частину дня знаходяться у тіні хмарочосів-велетнів.

Не можливо не згадати про надзвичайну чистоту на вулицях міста. Охайніші вулиці мені доводилося спостерігати хіба що у Мінську.

Ну а педантизм у метро це сміх J і плач L, якщо ненароком забутися і опинитися тут з їжею чи напоєм у руках. Штрафи починаються від 1000 доларів.

Ось такий він Сінгапур…

Далі дорога повела нас в Індонезію на острів Балі…

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі