Георгіевська стрічка не повинна бути символом перемоги та мужності в Україні

На сьогодні чорно-жовта стрічка символізує перемогу, хоча ця символіка має досить сумнівну історію та хиткий фундамент, особливо для України. Своїм корінням вона сягає аж у XVIII століття, коли Катерина II нищила Запорізьку Січ та нагороджувала "героїв", котрі відзначилися в тій різанині.

Сама георгіївська стрічка була як доповнення до Ордену святого Георгія, яким був нагороджений і сам ліквідатор Січі – генерал-фельдмаршал Григорій Потьомкін. Що ж до значення кольорів, то жовтий символізував і, мабуть, досі символізує російську імперську корону, а чорний – двоголового орла.

Удруге стрічка була введена в круговерть життя нашого за часів Радянського Союзу, коли в 1943 році Сталін заснував орден Слави. Тоді її назвали гвардійською. По суті, нічого не змінилося, і, як кажуть у народі: "Ті ж яйця, тільки в профіль". Правда, замість жовтого кольору став помаранчевий.

Ще один цікавий момент присутній у цій історії. Він полягає в тому, що в 1941-45 роках такі стрічки носили переважно прибічники генерала Власова, який воював на боці Гітлера. У Червоній армії за таку символіку легко могли й розстріляти.

Утретє чорно-жовта стрічка повернулася до життя в 2005 році й знову ж таки в Росії. З ініціативи російських державних інформаційних агентств та російських провладних молодіжних рухів "Студентська громада" та інших була започаткована громадська акція з роздачі символічних стрічок, присвячена святкуванню Дня Перемоги. Як говорять самі організатори, головною метою акції "…стало прагнення будь-якою ціною не дати забути новим поколінням, хто і якою ціною виграв найстрашнішу війну минулого століття, чиїми спадкоємцями ми залишаємося, чим і ким повинні пишатися, про кого пам'ятати".

В Україні думки на рахунок стрічок різко розділяються. І кордоном цього поділу є старий дід Дніпро, який також бере свій початок у Росії. Західна частина країни різко відмовляється від цієї акції. Ось слова з одного сайту, який носить веселу назву "Кампот. Кам'янець патріотичний": "А ти коли-небудь думав про значення цієї стрічки? А ти знаєш, що в роки 2-ої Світової війни її давали лише москалям, які служили німцям?". На сході ж України, навпаки, стрічку носять, я сказав би, навіть із гордістю.

Українці носячи на свято Перемоги Георгієвську стрічку не ганьбіть себе!

Символом мужності, звитяги та доблесті на території України у свято Перемоги повинна бути не георгієвська стрічна з сумнівним походженням, а синьо жовті кольори, що є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення та сьогодення. Під синьо жовтим знаменом предки йшли до перемог в період другої світової війни, боролись з Радянським окупантом й виборювали самостійність, суверенітет та незалежність України. Тому символом мужності повинен бути синьо жовтий колір, як символ боротьби за волю України.

Депутат Ніжинської міської ради

Багрінцев Максим

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі