Олександр Бригинець
Журналіст, громадський діяч, Позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО
14.01.2013
8

Катування над Тимошенко сьогодні можуть припинитися

Закінчилася зустріч нардепів А. Шевченка, А. Павловського , С.Пашинського та мене із керівництвом Качанівскої виправної колонії № 54 в Харкові, на якій обговорювалося виконання вимог Ю.Тимошенко. Зустріч відбулася у Центральній клінічній лікарні "Укрзалізниці" в Харкові, де зараз проходить лікування Ю. Тимошенко.

В поясненнях керівника колонії, ми побачили готовність виконати всі три вимоги Юлії Володимирівні. Проте ситуація все ж неоднозначна.

Якщо з вимогою Ю. Тимошенко - прибрати з лікувальної палати конвой чоловіків - вартових - питань вже нібито не буде, то стосовно камер стеження, з яких відео потрапило в Інтернет, питання залишаються.

Керівництво колонії має результати експертизи, які доводять, що згадане відео не могло бути зняте камерами стеження, які встановлювала колонія. В той же час, інші камери в палаті незаконно ув'язненої Ю. Тимошенко, не виявлено. У мене складається враження, що ці записи робить якийсь невідомий агент, якихось невідомих спецслужб. Або якийсь інопланетянин, чи новітній майор Мельниченко.

В той же час, керівництво виправної колонії готове до проведення спільних експертиз, щоб не допустити незаконне фільмування і поширення відео з Ю. Тимошенко.

Також є можливість вирішення питання із законним правом лідера опозиції на телефонні дзвінки. Конфлікт полягає в тому, що закон передбачає право на вільне телефонне спілкування, а відомча інструкція дозволяє телефонне спілкування виключно з таксофону, якого на охоронюваній території лікарні, де перебуває Ю. Тимошенко, немає. Керівник колонії пообіцяв не заперечувати проти встановлення такого таксофону, а після його становлення повною мірою дотримуватися законних прав Ю.Тимошенко.

Я особисто вважаю, що треба вимагати зміни інструкції, яка знаходиться за своїм духом в ХХ ст., коли мобільний зв'язок був чимось унікальним. Сьогодні, коли закон дозволяє телефонні розмови ув'язненим і не забороняє при цьому використовувати мобільні телефони, інструкції теж повинні дозволити використовувати ув'язненим для зв'язку мобільні телефони, які можуть знаходитися на збереженні в спеціальних місцях.

Чи прийме Ю. Тимошенко аргументи керівництва колонії і повірить в їхнє бажання співпрацювати, а відтак чи припинить вона свої акції протесту, ми зможемо дізнатися вже через кілька годин.

Нагадаю, 8 січня Ю.Тимошенко заявила, що розпочинає акцію громадянської непокори.

Лідер опозиції відмовляється повертатися в свою палату у Центральній клінічній лікарні "Укрзалізниці" в Харкові, вимагаючи прибрати цілодобове відеоспостереження, цілодобовий конвой у палаті та чоловіків-вартових.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі