Громадянство Саламатіна

11 квітня з'явилася інформація з претензією на сенсацію про те, що міністр оборони Дмитро Саламатін став громадянином України лише 2005 року. Запит подавав нардеп Тарас Стецьків. Звичайно, його призначення є досить резонансним: ця людина більшість свого життя була громадянином РФ і при цьому має доступ до державних таємниць, командує українською армією, має славу забіяки. Тому в жодному випадку не підтримую.

Вчора ввечері на 5 каналі цю тему коментував нардеп Володимир Стретович. Ми у себе в редакції теж вирішили звернутися за кількома коментарями до експертів і політиків. Перед цим з'ясували, що з формальної точки зору немає до чого причепитися.

Однак Стретович трактує закон "Про вибори народних депутатів України" по-своєму. Може, просто помилився, може недочитав. За його словами, "щодо народних депутатів діє норма про те, що парламентарій повинен бути громадянином України не менше п'яти років". Тобто 2007 року Саламатін нібито незаконно став народним депутатом.

Але у статті 9 цього закону написано дещо інше:

Депутатом може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг двадцяти одного року, має право голосу і ПРОЖИВАЄ в Україні протягом останніх п'яти років.

Тобто бути громадянином країни і просто проживати в ній - це суттєва різниця. Інша справа, наскільки така норма є правильною і чи варто було б її змінити.

А от вимог щодо громадянства кандидатів у міністри України наше законодавство дійсно не містить.

Членами Кабінету Міністрів України можуть бути громадяни України, які мають право голосу, вищу освіту та володіють державною мовою. Не можуть бути призначені на посади членів Кабінету Міністрів України особи, які мають судимість, не погашену і не зняту у встановленому законом порядку.

Цей коментар широко розтиражували в інтернеті. Чиста маніпуляція.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі