Олександр Горобець
Заслужений журналіст України, член Національної спілки письменників України
07.12.2011
2

Талант першого ряду

Сьогодні щирі, теплі вітання звідусіль летять до Вінниці. Шанувальники літератури вітають із ювілеєм знаного українського письменника Миколу Рябого. Йому виповнилося 75! І піввіку в українській літературі.

Якби Микола Олександрович підготував до друку лише тільки один-єдиний щоденник Павла Халебського. Україна – земля козаків. – К.: ТОВ ВП "Ярославів Вал", 2009., то читачі мали б і за це йому дякувати століттями. Ця книга, на моє щире переконання, має стати настільною для кожного українця. Це – чи не найцікавіша та найяскравіша пам`ятка з історії нашої України, перші сторінки якої написано 350 років тому. Це та частина подорожнього щоденника Павла Халебського, де описувалася незалежна Українська Річ Посполита, тобто Українська Народна Республіка, збудована христолюбивим і хоробрим гетьманом Хмельницьким. Фахівці називають українську частину подорожніх реляцій Павла Халебського, підготовлених, відредагованих Миколою Рябим, найдокладнішим і найприхильнішим свідченням чужинців про Україну середини XVII століття, коли увесь світ, затамувавши подих, стежив, як народжується в Європі Козацька Держава.

 

Рябий Микола

Цікава деталь. Молодий, але вельми авторитетний український історик і політолог Олександр Палій у суперечці з російськими історіографами, якщо ви помітили, доводячи факт давнього існування України, козацтва, високої грамотності населення наших територій у прадавні часи, широко використовує якраз саме ці переконливі нотатки про подорож православного патріарха Антиокійського і Всього Сходу Макарія Третього з Халеба до Московії й назад через Русь-Україну за урядування христолюбивого й хороброго гетьмана Богдана Хмельницького.

Але Микола Рябий окрім того автор майже тридцяти романів і повістей. Серед кращих йото творів романи "Берег" (К.,1974), "Вікна" (К.,1977), "Великий літній трикутник" (К., 1978), "Вогнище" (Одеса, 1981, "Земледухи" (К.. 1985), "Облава на озброєного вовка" (у співавторстві) (К., 1986), "Ще не вмерла Україна" (К.,1994), повісті "Чутки про смерть перебільшено" (Одеса, 1975), "Джерела під зорями" (Одеса, 1975). Микола Рябий стає лауреатом республіканської літературної премії імені М.Коцюбинського (1994).

Микола Рябий лауреат республіканської літературної премії імені М.Коцюбинського (1994).

З ніною Матвієнко

Останніми роками з-під пера відомого українського прозаїка вийшли друком книжки - "Калина над прірвою", "Як з'їсти живу кицьку, аби не подряпала горло", "Кому потрібна моя голова?", "Упала звізда Полин", "Горіховий мільйонер" та інших. А ось на весні нинішнього року Микола Рябий презентував світ новий твір - книжку "Золота колиска". Це, як зійшлися в думці критики - антологія української народної та стрілецької пісні. За жанром - лірична повість. Її високо оцінила Герой України, народна артистка України Ніна Матвієнко, назвавши книжку М. Рябого "хрестоматією української народної та стрілецької пісенності".

У ці дні Микола Олександрович натхненно і плідно працює над новим твором, який, напевне, буде називатися "Мандрівник у пустелі". Це історико-літературне дослідження про Данила Кириловича Заболотного, відомого українського вченого мікробіолога, епідеміолога, третього президента української академії наук, засновника Інституту мікробіології та епідеміології в Києві.

Справа в тому, що Микола Рябий родом із села Чоботарка (нині – Заболотне) Крижопільського району Вінницької області, де свого часу народився і виріс відомий учений. У минулі часи письменник уже видав повість, присвячену Данилові Заболотному. Новий твір розкаже про родину відомого науковця, участь її в подіях за встановлення української влади в кінці другої декади минулого століття.

Буквально вчора ввечері з друкарні ювілярові доставили варіант нового двотомника під назвою  "Аве віта". В ньому твори, які свого часу пройшли випробування друкованим рядком у вітчизняних журналах. Тепер це вже окреме видання. З цього ряду виділяється  повість "Хата без рушників" - щира, сердечна розповідь про людей, які зазнали ураження чорнобильською бідою, але залишилися патріотами своє землі, свого народу…

Тут же і твір, який повідує гірку долю тих, хто свого часу повірив Сталінові, котрий запевняв, що будь-якого ворога радянська червона армія "малою кров'ю" переможе, викине за межі держави і розгромить на його території. Що це за "мала кров" була насправді для українського народу – розказує в деталях твір письменника. Повість так і називається – "Малою кров'ю".

Одночасно із "Мандрівником у пустелі", Микола Рябий завершує ще один оригінальний твір. Його робоча назва – "Душа знає, що каже, і сльоза моя чесна…". Це розповідь від епохи горбачовської відлиги і до побудови української незалежності. Про спосіб життя українців, їх неперехідні цінності, авторитет моралі і духовних надбань…

 

з шанувальниками таланту

Вітають друзі, шанувальники таланту Миколу Рябого нині одразу з двома ювілеями – 75-річчям із дня народження і піввіковими роковинами літературної діяльності. До цього хоралу приєдную свій голос і я, позаяк Миколу Рябого вважаю своїм хрещеним журналістським і літературним батьком. І горджуся тим, що такий він у мене…  

 

 

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі