Київський завод шампанських вин: працівники та незаконно звільнені проти власників

Минулого тижня до Київської "Свободи" звернулися за допомогою працівники та незаконно звільнені працівники заводу шампанських вин.

Вони повідомили, що у боротьбі за повернення своїх прав власників заводу вони зіштовхнулися із організованим шахрайством та його підтримкою правоохоронців і суддями.

Ситуація склалася типова для України. Прихватизатори давно відібрали у людей їхню власність. Багато змирилося із цим. Однак на цьому заводі значна частина людей продовжувала спротив і намагається повернути собі вкрадене.

Коротко ситуація вийшла така. За останнє десятиліття було дві емісії акцій. Під час першої директор  Мацко незаконно, користуючись службовим становищем, заволодів 25% акцій. Інші акції були розподілені між працівниками. Друга емісія була утаємничена від колективу і 90% акцій скупив цей же директор. Він по суті незаконно отримав контрольний пакет акцій. Подальше нарощування пакету відбувалося через обман частини працівників, у першу чергу пенсіонерів.

У 2007 р. директор увійшов у змову із австрійською компанією Хенкель. Саме так це називали працівники заводу. Подальша концентрація акцій продовжилася методами директора Мацка. У результаті Хенкель став власником 87% акцій.

Того ж року цілісний майновий комплекс, повідомили представники колективу та звільнених, продали за півтора мільйони гривень! Це справді дивно, адже ціна його було очевидно більшою. За переданою інформацією він коштував 200 млн грн без урахування вартості інтелектуальної власності.

Ми вирішили допомагати.

23 листопада 2011 року Київська "Свобода" провела пікетування Генеральної прокуратури України з вимогою всебічно розслідувати ситуацію, пов'язану з конфліктом навколо корпоративних прав на Київському заводі шампанських вин.

Я писав у статті "Націоналізм і наймана праця" про теоретичні підстави необхідності захисту інтересів верстви праці. 17 листопада також відбувся семінар на тему альтернатив лібералізму, де учасники згодилися, що лібералізм повинен бути подоланий. Відповідно альтернативні приватним форми власності повинні розвиватися в Україні. Зокрема одна із них - робітниче самоврядування. У мінімальній формі він був на заводу шампанського, бо колектив був його власником. І тому правдивих власників треба повернути на своє місце.

Саме тому наші активісти вже не один рік борються проти нелегальних забудовників, рейдерів, латифундистів тощо. Ми принципово стоїмо на тій позиції, що маємо допомагати кожному простому українцю, якщо його природні права утискають.

Тому по цій конкретній справі ВО "Свобода" вимагає від правоохоронних органів, зокрема, Генеральної прокуратури України, детально та об'єктивно вивчити питання, викладене в зверненнях простих працівників-акціонерів Київського заводу шампанських вин.

Одночасно, ми наголошуємо, що цю проблему не має бути використано ділками з сумнівною репутацією у своїх власних цілях, зокрема, рейдерських. У сучасних умовах існують реальні підстави, що продажні чиновники можуть допомогти рейдерам прихватизувати даний завод. Тому Київська "Свобода" звернула увагу чиновників Прокуратури на те, що ми реагуватимемо на будь-які спроби третьої сторони захопити власність заводу.

Конкретно: на керівництво виходили представники рейдерської компанії "Текст". Вони хочуть використати конфлікт якраз для захоплення. Працівники попереджали нас про таку можливість. Зустрічі не відбулося.

Найголовніше, щоб у процесі розборок ситуація повернулася на сторону працівників. Вони були власниками, вони і повинні ними бути. Головне, щоб колектив боровся. Бо тоді не те що Свобода, а й сам Всевишній недопоможе.

Я далі інформувати про перебіг подій, пов'язаних із цією темою.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі