Ексклюзиви
четвер, 21 червня 2012 14:06
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Той, хто це бачив

Я хотів би розмовляти тією мовою, що й моя баба, хоч то й неможливо, бо вона належала до іншого світу, що вже за її життя зник, від нього тільки дещо зосталося в уламках фразеології, часом екзотичної. Дуже люблю одну бабину примовку, хоч про неї непросто розказати, бо доведеться розбавляти ту фразу нинішньою мовою, й це вийде як чай другої заварки. Спробую написати її окремо. Вона звучала так:

— Надійся з чорта солодкого мняса!

Говорилося це здебільшого про хлопців, моїх ровесників, що робили якусь шкоду. Але при тім малися на увазі не тільки ці хлопці, а й їхні батьки й діди, яких баба добре знала в їхньому хлоп'ячому віці, і вони вже тоді грішили так, що від їхнього нащадка не можна було сподіватися нічого путнього.

У баби солодке — все, що добре на смак

У тій фразі все заворожувало, якщо знати бабину мову. Ну от — солодке мнясо. У баби солодке — все, що добре на смак, як-от борщ, хоч він насправді міг бути гостро-пекучий, із перцем. Але ж тут, хоч-не-хоч, ішлося про тіло тих хлопців, про яких це сказано. А я ж знав на дотик кожен їхній мускул, бо ми часто билися чи боролися й відчували один одного тілами, і я міг би сказати, що на смак ті хлопці більше солоні, а не солодкі. Але бабина примовка була старша за мій досвід. Можливо, вона прийшла з тих туманних часів, коли це ще не було метафорою, й кожне слово означало тільки те, що сказано. Але ж якщо мнясо не було метафорою, то й чорт також не був метафорою, і хтось колись справді знав, який він на смак. Цей здогад підтверджує ще одна фраза. Баба могла сказати про когось: "Любується, як чорт козеням!". Ніби нічого такого, малі козенята таки гарні, крім того, він любується, бо вони схожі на нього. Але цю фразу так просто не придумаєш, і хто її колись перший сказав, то мусив бути очевидець — той, хто справді бачив.

Зараз ви читаєте новину «Той, хто це бачив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути