четвер, 20 червня 2019 17:05
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Точка обгону

Є хлопець, чию увагу до мене я ціную, хоч він із іншого покоління, що рано навчилося бути вільним і самостійним. От він, приміром, досяг багато до своїх сорока літ, а я в такому віці тільки починав кимось бути. Це те, чого я вже не зумію наздогнати.

Зате якраз оця різниця в роках і досвіді робила нас одне одному цікавими. Хоч тут таки ховаються й рифи. Скажімо, я знав, що він не любить Остапа Вишню, а я люблю, не так, може, за літературу, як за біографію, бо те печальне покоління я ще застав живим і знав майже впритул, а мій приятель — ні, й ми оминали цю тему, щоб не порушувати рівновагу взаємин. Ми ж не були тим, що називається друзями, а просто відчували гарну взаємну зближеність — на відстані. Це як хмарна ніч, коли ти не бачиш якусь зірку, однак, точно знаєш, що вона є в такій-то ділянці неба. І ось, кілька місяців тому, сталося щось таке, що я відчув наче якусь порожнечу в тому напрямку, отак, немов відсутність сигналу звідти.

Може, я це придумав собі? Ні, воно підтвердилося при зустрічі в одному людному місці, де ми неждано зіткнулися і дуже швидко обнялися, бо обійми дозволяють нічого не говорити й не дивитися одне одному в очі. Потім розімкнули обійми, а оскільки там, як на дискотеці, було дуже тісно від знайомих людей, кожному з нас легко було переключитися на когось іншого й розійтися.

Отже, справді щось сталося. Може, він дізнався про мене щось таке, чого не ждав. Наприклад, що я люблю Панаса Мирного, якого зараз ніхто не любить, і мені його за те жаль, і в цьому є естетична малодушність, з погляду того хлопця. Мабуть, йому не треба було цього знати. Як ото колись писали на задніх бортах машин: "Нє увєрєн — нє обгоняй!", і в тому вчувалася явна погроза, наче при обгоні ти озирнешся й побачиш щось, про що потім жалкуватимеш.

Зараз ви читаєте новину «Точка обгону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути