Ексклюзиви
четвер, 11 березня 2010 19:57
Віталій Жежера
Віталій Жежера
Віталій Жежера

Повнота картини

 

Є в мене один спогад, така собі картинка, і я довгі роки не знав, що з ним робити, як його зрушити з місця. Він — про весну і повінь, але згадується коли завгодно.

А спогад такий. Ми сидимо в човні, вода — на рівні борту, бо нас напаковано як горобців, хлопців троє й дівчат четверо. Я всіх пам"ятаю, хто там був, я б і тепер знайшов те місце посеред річки. Вода прозоро-зелена од затопленого верболозу, і ось ми зараз попливемо. Ніхто не дихає, бо перевернемося. Саме цей момент і згадується. Можу якийсь час спокійно розглядати цю картинку, і знаю, що ми так і не рушимо з місця. Тобто, ми просто не дихаємо, і нічого не відбувається більше в ту мить. Я добре знаю, що було далі з усіма нами. Приміром, той хлопець, що взявся за весло, щоб відштовхнутися від дна — він потім загинув од горілки. І про всіх інших знаю. А от не знаю, як човен рушив із місця. У картинці він ще тільки збирається рушити або потонути.

У цьому стільки свободи, небезпеки й щастя, аж хочеться, щоб усе воно тривало довше. Я завжди підозрював, що там є ще щось, за що можна зачепитись і трохи продовжити той спогад. Але не знав, що це таке.

Той хлопець потім загинув од горілки

І от аж тепер, років через 40, мені вдалося утримати картинку довше. Усе вийшло просто. Я раптом подумав: а що тоді робили наші батьки? Що вони робили саме в ту щасливу мить, коли ми почувалися вільними від них? Звісно, тепер уже ніяк не взнаєш про це. Але вони були десь близько, бо всі наші сади-городи сходилися до тієї річки. Отже, про батьків згадувалося, не виходячи за рамки картини. Саме це й важливо. Оскільки нас у човні було семеро, то їх — принаймні вдвічі більше. І, поки вони згадувалися, картинка тривала — цього разу довше, ніж завжди.

Зараз ви читаєте новину «Повнота картини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути