субота, 21 листопада 2015 09:05
Юлія Ліпіч
Юлія Ліпіч
Юлія Ліпіч

Українська француженка

Марі – французький психолог, пацифістка, дуже рідко конфліктує, всі свої права відстоює зі спокійними аргументами. Так себе позиціонує в соціальній мережі. Вона – українка у другому коліні. Її батько замолоду їздив у Париж, де познайомився з її матір'ю. Живуть у Франції. В Україні в рідному селі чоловіка звели сучасний будинок зі скляними дверима. Навідуються вкрай рідко. З Марі познайомилася дев'ять років тому заочно, коли вступила на французьку філологію. Я хотіла "підтягнути" французьку, вона – українську.

"Навіть не припускаю, як могла б жити в Україні. У Франції – значно безпечніше. Та своє коріння не варто забувати", – писала мені тоді Марі. В гості одна до одної так і не поїхали. Я на другому курсі зрозуміла, що французька філологія – не моє. Марі ж не могла спланувати поїздку в Україну через свій насичений графік.

Торік вона знайшла мене в соціальних мережах. Одразу, коли почалися події на Донбасі. Питала, що відбувається насправді. "Батько дуже хвилюється через долю України. Я теж, – писала Марі. – Як зрозуміла, у вас розкол через ідейні переконання. Якби такі речі виникли в цивілізованій країні типу Франції, то все дуже швидко вирішилося б. Проливати кров, вбивати – це Середньовіччя. Треба вести мирні переговори, враховувати інтереси обох сторін. "Бойовики" – теж люди".

У суботу, після терактів у Парижі, я відправила Марі повідомлення – висловила свої співчуття. Вона прочитала, довго щось набирала. Однак мій лист залишився без відповіді.

Зараз ви читаєте новину «Українська француженка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути