Ексклюзиви
пʼятниця, 17 вересня 2010 01:37

Жертва маніяка судитиметься з поліцією

Автор: фото: REUTERS/Heinz-Peter Bade
  Наташа Кампуш тримає книгу своїх спогадів ”3096 днів” на презентації у книгарні Відня, Австрія
Наташа Кампуш тримає книгу своїх спогадів ”3096 днів” на презентації у книгарні Відня, Австрія

Жителька австрійської столиці Відня 22-річна Наташа Кампуш збирається подати позов проти поліції на 2,5 млн євро. Жінку обурює, що майже дев"ять років правоохоронці не могли вистежити маніяка, що утримував її силоміць. Про це вона розповіла 8 вересня на презентації своєї книжки "3096". Стільки днів Наташа провела в полоні Вольфґанґа Пріклопіла.

— Я була законсервована в підземному сейфі. Менше 5 квадратних метрів площі, де я, як тигр, ходила від однієї стіни до іншої. У довжину — шість дрібних кроків, упоперек чотири, — пише Кампуш.

2 березня 1998-го 10-річна Наташа вийшла з дому. Із матір"ю не прощалася, бо образилася, що та заборонила їй бачитися з батьком — подружжя було розлучене. За словами Кампуш, безробітний електрик Пріклопіл, якому тоді було 36 років, силоміць затягнув її в автомобіль і повіз у невідомому напрямку.

— Привіз мене до себе додому. Зірвав із моїх ніг туфлі й кинув у піч. Сказав, що вони мені більше не знадобляться. Відправив у підвал.

Із гаража по драбині треба було спуститися в погріб. Звідти по іншій драбині залізти в майстерню, відсунути шафу і витягнути зі стіни сейф, яким був закритий отвір у кімнату, де вона сиділа.

Через чотири роки Вольфґанґ дозволив дівчині пожити з ним у будинку. Змушував виконувати домашню роботу. У приміщенні ходила напіводягненою. Пріклопіл її ґвалтував.

Зірвав із моїх ніг туфлі й кинув у піч

— Не любив, коли я плакала. Казав, щоб не залишала сіль. Мабуть, боявся аналізу ДНК. Коли плакала, душив мене, — говорить Наташа. — Спочатку змушував носити гумову шапочку. Потім підстриг "під нуль". Пояснив, що так гігієнічніше.

23 серпня 2006-го Пріклопіл попросив дівчину помити його БМВ. Хтось зателефонував, і він відійшов. Доки говорив по телефону, Наташа втекла. Після цього він кинувся під потяг.

Кампуш купила будинок Пріклопіла. Пояснила, що там почувається як удома. Від держави отримала 665 тис. євро компенсації як жертва кримінального насильства. Тепер розводить кактуси.

У травні Наташа погодилася на екранізацію історії про її полон. Коли це стало відомо, застрелився слідчий, що вів справу Кампуш, 58-річний Франц Крелль. Друзі кажуть, страждав від депресії.

Зараз ви читаєте новину «Жертва маніяка судитиметься з поліцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути