Запечені пацюки виставлені на прилавку у селі Кань Нау за 20 км від в'єтнамської столиці Ханой.
— У нашому селі щурів готують найсмачніше, — каже Каму Гіна, 52 роки. — Я за своє життя перепробував багато м'яса, але щуряче не зрівняється зі свининою чи яловичиною. Щур ніжніший і солодший за курку та кроля.
Для запікання відбирають білих пацюків, що розводять у домашніх умовах. Шкірку знімають як із кроля. Для запікання на грилі розводять біло-рожевих лисих. Таких убивають, обсмалюють на вогні, миють, потрошать, начиняють фаршем або крупою. 1 кг щурів коштує 80 тис. донгів, це майже 30 грн.
Каму Гіна готує пацюків 20 років. Цим займалися його батько і дід.
— Я продаю по 7-10 кілограмів щурів на день. Найбільший попит на запечених і копчених. Їх в'єтнамці купують на свята та вихідні. Люблять добре перчені і солоні. Беруть із собою 1-2 кіло, коли йдуть у гості.
Нарівні з пацюками у В'єтнамі запікають морських свинок. Туристам пропонують скуштувати їх у кількох місцевих пабах і ресторанах.
Коментарі
6