Ексклюзиви
середа, 26 червня 2013 06:30

Загиблих від повені спалять на вогнищі

Автор: фото: REUTERS
  Солдати намагаються полагодити зруйнований повінню тимчасовий міст через річку Алакнанда в індійському селищі Ґовіндат
Солдати намагаються полагодити зруйнований повінню тимчасовий міст через річку Алакнанда в індійському селищі Ґовіндат

Близько тисячі людей вважають загиблими за 10 днів повеней та зсувів ґрунту в індійському високогірному штаті Уттаркханд. Стихія, яку називають гімалайським цунамі, виникла через ранній початок сезону дощів. Очікують на порятунок ще 8 тис. людей. Більшість — туристи й паломники до гірських храмів.

— У місцевості, де мали рятувати людей, зараз сильні дощі, — пояснює пілот вертольота Ашфак Ґаурі. — Не можемо вирушити туди, бо видимість нульова.

У вівторок лише один гелікоптер піднявся в повітря. Понад 50 тис. людей відрізані від світу. Дощі не припиняться мінімум три дні, кажуть синоптики.

Зсуви ґрунту стаються раптово, люди не встигають зреагувати. Хто вижив, тікають, не взявши і найнеобхіднішого.

 

— Коли бігла, помітила руку, що стирчала з-під уламків. Її прикрашав малюнок із хни і великий перстень. Отже, це була наречена. Щоразу, як намагаюся заснути, ця рука махає мені й кличе на допомогу, — говорить 36-річна Сіма Сінгх із селища Ґаурікунд.

З гір Уттаркханда витікає священна для індуїстів річка Ганг. Місцевість називають Землею богів. Для сотень тисяч туристів і паломників будують дороги й готелі. Науковці розповідають, повінь спричинив техногенний фактор.

— На схилах вирубують ліси, викопують кар'єри, дороги роблять абияк і будь-де, — пояснює еколог Девіндер Шарма. — Ми бавимося з природою, а потім ще й звинувачуємо її.

Сотні загиблих спалять на території храмового міста Кедарнатх. Туди літаком привезли дерев'яні колоди, з яких розпалять вогонь для масової кремації. Чиновники кажуть: кожне тіло перед тим сфотографують і візьмуть зразок ДНК. Хочуть, щоб родичі могли довідатися, що трапилося з їхніми близькими.

Зараз ви читаєте новину «Загиблих від повені спалять на вогнищі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути