понеділок, 21 травня 2007 16:44

Заборонена в Росії книжка Литвиненка - бестселер у Польщі

Автор: фото: Сергій ДОБРОВСЬКИЙ
  Зоф’я Ольшак з Варшави та її донька розглядають книгу колишнього агента ФСБ Олександра Литвиненка ”Підірвати Росію” у місцевій книгарні ”Емпік”. У Польщі видання з’явилося на полицях магазинів минулого тижня
Зоф’я Ольшак з Варшави та її донька розглядають книгу колишнього агента ФСБ Олександра Литвиненка ”Підірвати Росію” у місцевій книгарні ”Емпік”. У Польщі видання з’явилося на полицях магазинів минулого тижня

Видання "Підірвати Росію" з"явилося у книгарнях Варшави. На обкладинці у вигляді прямокутної печатки напис "Заборонено на території Росії". Написали книжку колишній офіцер ФСБ Олександр Литвиненко та його друг Юрій Фельштинський.

Перший торік у листопаді помер у Лондоні від отруєння талієм. У своїй смерті він звинуватив Путіна. Агент також казав, що саме влада країни відповідала за вибухи у Москві 1999 року. Тоді загинуло майже 200 жителів російської столиці.

Коли Литвиненко зрозумів, що йому загрожує смерть, подався до Великої Британії. Виїхати йому допоміг Фельштинський.

Останній написав вступ до видання, коли товариша вже не було серед живих.

30 тис. примірників книжки надрукували у видавництві "Ребіс" міста Познань.

— Я довго вагався, чи варто це робити, — розповідає його директор 50-річний Томаш Штондер. — А раптом там неправда, або якісь неперевірені дані. Однак після смерті Литвиненка зрозумів, що факти заслуговують на увагу, і вона обов"язково має вийти у Польщі. Окрім нас, право на видання придбали ще близько 30 різних держав.

Уперше "Підірвати Росію" надрукували у Великій Британії 2002 року. Гроші дав Борис Березовський.

У Польщі книга вийшла в твердій обкладинці. Крізь заголовок проступає образ двоголового орла — сучасного герба Росії. Поверх нього зображення червоної п"ятикутної зірки. На титулі — короткі відомості про авторів. Тексту 432 сторінки.

Штондер упевнений, що на відносини між Польщею та Росією книжка не вплине. Каже, що друкарня в нього приватна, та й вони не перші видають.

Серед місцевих книгарень першими книжку отримали в мережі книгарень "Емпік". Там її можна придбати за 39,90 злотих (близько 72 грн).

— "Підірвати Росію" у нас в десятці новинок, які пропонуємо читачам, — розповідає 31-річна Моніка Мар"янович із прес-служби "Емпіку". — Розкуповують такими темпами, що, мабуть, включимо до двадцятки бестселерів.

До крамниці заходить 43-річний програміст Марек. Спочатку байдуже розглядає новинку. Прізвище автора йому нічого не каже. Продавець нагадує історію з талієм. Тоді чоловік вирішує купувати.

Зоф"я Ольшак, 52 роки, та її 24-річна донька вважають, що поляки обов"язково повинні читати подібні речі, щоб знати правду про Росію. У крамниці жінки переглядають зміст та кілька сторінок. Відзначають хороший переклад.

Книжку "Підірвати Росію" не пустили у Москву

2003-го московська агенція "Прима-ньюз" замовила в Латвії 4,4 тис. примірників "Підірвати Росію" Литвиненка. Однак по дорозі до російської столиці машину зупинили офіцери ФСБ та конфіскували тираж, незважаючи на те, що ввозили його легально. Водієві сказали, що книги забирають як антидержавну пропаганду. Проти чоловіка склали протокол. Водночас в центрі громадських зв"язків ФСБ запевняли, що про випадок не знають.

Зараз ви читаєте новину «Заборонена в Росії книжка Литвиненка - бестселер у Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути